Thursday, June 23, 2011

Bangkok-Phuket-Hatyai ~ March 2011

HMC phlow rockkkkk!!! hu3… tetiba demam #showdown2011 plak… padahal baru bape minggu je tgk… terasa nak jd street dancer plak… *nak push up pun x larat, ada hati nak pusing2 badan guna kepala… ha3…

ok, post kali nih nak cerita pasal trip ke Bangkok-Phuket-Hatyai… Last March 2011… 6d5n… trip kali ni, feeling2 backpacker semakin kuat… *tapi, kalo bw kasut sampai 5 pasang, idok le backpacker sgt… kan kan kan…

bkk 1

our trip started at LCCT… naik flight dr LCCT ke BKK… 15 March… bertolah dlm tengahari kot… beli masa promosi, dalam RM 110++ rasanya… lihat, da minom2 energy drink, supaya tenaga mencukupi sepanjang trip… dari kiri: Ling, Jely, Oman… ling da siap2 pakai singlet, supaya aura backpacker kelihatan… ooo, shades perkara wajib yg dibawa yer… tq oman, pinjamkan shade…

bkk 2 sami

sampai di Bangkok airport… cantik… lama x jalan masuk ke airport guna tunnel… cam naik MAS  kat KLIA… ye lah, asik naik AirAsia, slalu jalankakipanas2lari2 ke kapal terbang… hehhe… dr airport terus guna subway *ke MRT* menuju ke town Bangkok… lupa lah plak nama stesen nya… tapi, kitorang stay kat Suriwongse Hotel… price pun ok… 1400 baht for 3 person/night… wuhooo, dekat bebenor hotel ngan kawasan riadah… he3…

nak dpt tempat duduk khas??? jadilah sami…. :p

so, weols stay betul2 di tgh2 Patpong Market… ala2 Petaling Street kat sini la… turun je hotel, terus berada di market… huhuii, sib baik beg dah penuh, x leh lah nak beli belah… kalo rajin meneroka market nih, jumpa byk baju2 yg comel2 dan santek2…

ohooo, one more thing, jangan terkejut tgk night-life of BKK… huhuuuu… alorrr, BKK… that should we expect lorrr… hu3… oo, jangan lupa dapatkan thai massage kat sini… sedappp… ilang letih segala…

bkk 3 oman paragon

di Paragon… lihat, membawa beg2 yang besar itu ke Paragon… sangat pelancong… hu3… Paragon nih best… cam Pavi @ KLCC kat sini laaa… meriah… surprisingly, sangat sejuk ye BKK… terketar2 la kitorang yang konon2 pakai tshirts nipis2 kerana takut panas… agaknya sebab sepanjang weols di sana x ujan kot… so, shejuk sahaja…

bkk 4 kaki converse

jalan2 kat Paragon… ternampak lah plak converse merah nih… apalagi… sebat... amik yg high cut tapak nipis… memula nak amik blue color… xde plak… amik la merah… oman pun sambar satu… jadilah, lengkaplah kami bertiga berconverse utk meneruskan perjalanan yang seronok ini…

bkk 5 eric

ooo, sempat jumpa ling’s french fren – Eric Largeron… dia baru je dr phuket… singgah ke BKK…. weols, pula nak ke phuket… jumpa2 makan2… ooo, di BKK, agak susah nak dapat makanan halal… sekali terjumpa gerai jual kari ayam kat paragon… jerit2… walaupun kari itu manis… he3…

bkk 6 ketapi

menuju ke stesen bas utk ke Phuket… 12 jam ye kawan2… menaiki bas 2 tingkat… seperti melayang2… agak agresif pemandu bas itu… terdapat juga acara yang agak mendebarkan… oman terpisah ngan I n ling… sehingga hampir terpaksa membuat announcement di kaunter… hu3… sib baik teringat no bus… terus berlari2 anak ke platform… luckily oman ada kat situ… fare dalam 890 baht…

dalam bas ada stewardess yer… feeling2 airasia plak… kagum ye lihat kakak itu serves air dengan keadaan bas yang bergerak2… maintain je muka… ada stop kat satu perhentian… sgt comel semua diberi kupon, makan beramai2 di perhentian… cam rombongan sekolah…

bkk 7 phuket

sampai kat phuket dalam kul 8am… terus ke Patong beach… terus ke hotel oleh teksi… price 800 baht for 3 person/nite… murrr la accommodation kat phuket nih… lupa nama hotel… tapi jangan risau, kat phuket memang byk hotel2 yang berpatutan… sewa motor, leh rempit2 sekitar patong beach… pic tak sempat nak snap sgt, sebab sibuk feeling2 pose2 kat beach… nak tan katanya… hu3… ooo, seafood sangat fresh di sini… bagaimana saya tahu??? I diserang gout… hu3…

nite life kat sini, usah dickp la yer… merriaaahhh… dimana2 ada doomm daaammm duuummm… hu3… jika mau girang2an, phuket lah tempat harus dituju…

bkk 8 bus

naik teksi dr stesen bas ke patong beach about 500 baht… naik tut tut beso nih, 3 baht sorang… tiga org 9 baht je… bezakan… kalo tau, naik tut tut je… kat dalam tut tut la nih, penganalisaan wajah penduduk phuket dijalankan… nyatalah, mereka sgt eksotik… I like… ooo, dalam ni jugalah, sesi berbual2 bersama foreigner berjalan dengan cemerlang…. abis satu  tut tut kitorang borak… da macam test MUET…

bkk 9 hatyai train

naik bas pula ke hatyai… fare lebih kurang 600 baht kot… lupa plak… amik bas paling lewat… dalam kul 1015 pm… bas ada setiap jam… so, sempat lah kitorang usha2 mereka yang naik basa sebelum kitorang… bila sampai kat hatyai.. kitorang sampai awal dr yang bertolak awal dr kitorang… mana taknya… driver bas cam bw roller coaster… sampai dalam kul 5am… ngeri… gelap jer… hu3… sangat klasik kan permandangan di atas…

bkk 10 hatyai st

ni dah ramai sket… dapat train kul 645 am… tapi kul 8 baru gerak… delay katanya… feeling2 airasia lagi… sangat klasik train station di sini… still guna loceng ting ting nak bgtau keretapi da sampai… fare train plak murah sket… 300 baht++… 

sampai di penang dalam kul 2pm… just nice, sebab weols da beli tiket bas ke Puchong jam 3pm… ooo, sepanjang perjalanan dr Phuket-Hatyai-Penang.. sgt gigih terhencot2.. sebab gout melanda… hu3… tq oman ling angkatkan beg i… hu3…

bkk 11 penang

sampai je Penang, kebuloq makanan msia… terus sambar asam laksa… lega.. hu3…

tadaaa simple je trip ke BKK-Phuket-Hatyai nye post… hu3… da lama bebeno tertangguhnye… barulah sempat nak update… overall, sangat seronok trip macam nih… gamble je…beli tiket pergi je… balik, depend la later arrangement… nak wat lagi… ooo, dengan adanya trip nih… communication skill I bertambah lah sket… nak borak2 ngan stranger da berani…

this July ke Spore, then Oct ke Bali… insyaallah… harap2 semuanya terlaksana… amin….

mood:~err, nak update pasal ke Kuching sorang2 tak eh???~

Wednesday, June 1, 2011

Testis… eh… Testing…

Silat taip plak… x bleh nak delete testis tuh…

Cubaan satu dua tiga…

Festime publish post blog guna Microsoft Word…

Ok x???