Tuesday, July 31, 2012

Jom periksa saman anda

Assalamualaikum semua. Camna puasa? OK? Terasa cepat kan Ramadhan kali ini. Moga2, Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun lepas ye. Amin.

Pagi2 lepas sahur nih, sambil2 tunggu mata ngantuk balik nak tdo balik *eh, tidur balik lepas sahur? whamboi whamboi whambooii, tetiba teringin nak check ada saman ke idak. Iyelah, kang tak pasal2 abis duit utk beraya guna buat bayor saman. Terus dengan zassstt nye ke google. Camno ye nak check saman.

Cara 1
Khas utk mereka yang dah register di MyEG website. Kalau belum register, meh register ramai2.

saman jpj

Haaa, klik kat JPJ, masukkan no IC, boleh check sama ada saman ke idak. Kalau nak check kereta ada saman ke idak, g lah klik PDRM.

Cara 2
Malas nak register bagai kat MyEG, boleh lah guna khidmat pesanan ringkas dari telefon genggam anda. Tak kiralah, sama ada telefon genggam pintar atau tidak. Yang penting anda kena pintar menggunakan telefon genggam itu. Smile with tongue out

Taip: SAMAN ABC1234 dan hantar ke 32728
sila pastikan tiada jarak antara huruf dan nombor utk no plat kenderaan anda.

Taip: SAMAN 888888115555 dan hantar ke 32728
haa, jangan ngengada nak tambah tanda sempang kat no IC.

Selamat menge’check’. Moga-moga takde banyak saman sangat. Selamat berpuasa juga semua.

mood:~eh, nak check senarai hitam ptptn la plak. nebes. huhuhuhu.

Wednesday, July 25, 2012

Jom buat webshop… Jom…

Assalamualaikum. Macam mana puasa semua? OK? Ke semua dah tak sabar nak raya? Nak tanya sikit ni. Minat online shopping tak? Ada banyak online shop sekarang. Zalora, PopLook, BeautyStall. Bila dah syok-syok shopping, teringin tak nak ada online shop sendiri?

Ai ada satu online shop yang biasa-biasa, tapi sekarang fasa temporarily freeze. Hiks. Nanti insyaAllah, kalau ada rezeki, muncul kembali lah ia. OK, kepada sesiapa yang bercita-cita teringin nak buka online shop, tapi, tak pandai nak create website yang canggih dan vavavoom. Jangan risau. 

Kepada sesiapa yang biasa dengan online shopping, mesti dah biasa tengok interface yang mengandungi butang shopping cart, live chat, payment (via credit card, online banking) dan macam-macam lagi. Eh, bagus gak kalau ada website camni untuk online shop ai. Jom serbu…

www.webshop999.com
Malaysia Web Shop

Di webshop999, kita boleh create webshop dengan mudah. Ada domain sendiri pula tu. Boleh lah dengan bangganya nama kita kat url tu. www.ini-kedai-anak-mislan.com. Keh3. Ini adalah contoh template webshop yang ada. Macam-macam warna ada.

webshop ex1

Haaa, cuba bayangkan kalau kita ada webshop camni. Glamer Senah oiii. Jangan risau nak pening kepala tentang design webshop kita. Ada template disediakan. Kalau teringin nak vavast, nak lain dari yang lain, ada gak khidmat mereka webshop yang lebih canggih dangan kos yang minima. Jom jom create our own webshop. Mari Senah, Modah, Jonah…

webshop ex2

Haaa, untuk pengenalan, dengan serendah 399/tahun, kita dah ada webshop sendiri dengan domain sendiri. Wah wah wah. Ada juga pakej yang membolehkan kita ada akaun email yang menggunakan nama webshop kita. Contoh jeli@inikedaianakmislan.com. Meriah tak???

Meh le ramai2 ke www.webshop999.com. Kalau nak buka webshop cookies raya mungkin dah lambat, tapi mana tahu ada business nak jual tudung ke, jual baju kurung ke, blaus ke, kereta ke. Apa lagi, usha2 Malaysia Web Shop.

Berbaloi-baloi lah. Kalau klik kat Features di laman web ni, kita akan dapat lihat betapa banyak Features yang canggih diberikan. Kita dapat Manage Products, Multiple Payment Gateways, Multiple Shipping Methods.

Bukan itu sahaja, kita boleh jugak memantau jualan kita dengan Sales Report. Boleh tah tengok bagaimana pretasi jualan kita. Mudah kan. Eh, macam-macam la. Awas Zalora, jap lagi Zalori Zaloru by JelyMislan akan muncul. Hahaahahah.

Chupp, kalau tak nak guna English as a medium language, boleh ke? Boleh kak Senah. Bahasa Melayu dan Mandarin boleh sahaja. Senang kan? Jadi janganlah risau ye semua.

Moh kita create webshop. Moh le.

mood:~jom register…~

Saturday, July 21, 2012

Salaam Ramadhan 1433

ramadhan

Terkadang langkah terpesong jejak
Tiada kudrat melurus langkah
Tiada daya untuk menghapus khilaf
Maafkanlah hambaMu ini
Yang kerdil
Jauh dari sempurna

SALAAM RAMADHAN 1433
uols… Smile

mood:~moga2 ramadhan lebih berkat dan bererti~

Monday, July 16, 2012

Ketuk Ketuk Batu di Labuan 2.1

Diam tak diam, dah empat hari kat Labuan. Uih, tinggal sehari je. Ada banyak lagi sampel nak kena ambil. Segera. Mintak2 tak hujan esok. Amin…

Hitam dan Gebu. Ya, itulah tema diri sekembali dari Labuan kelak. Hitam kerana berjemuran di bawah mentari, gebu kerana coklat adalah murah di sini. Huhuhuhuhu…

Layan je lah pic2 yg sempat di ketik ketika asyik ketuk ketuk batu.

Labuan OutCrop 2

Di layang-layangan. Huih, tajuk pic adalah Sesal Tidak Membawa Botol Air yang Ditinggalkan Dalam Kereta. Kehkehkeh.

Labuan OutCrop 4

Ini adalah dikala remang2 petang gitu. Gigih berlari2 ke outcrops sebab takut nanti gelap tak jumpa jalan ke pangkal jalan. Dirasakan sunset sangat santek di sini. Hurmmm, nak call siapa ni temankan tgk sunset? Takkan nak tgk sunset sorang2, tak romantika de amore la sunzialation lah…

Labuan OutCrop

ok, ini petani ke geologist???

Akhir sekali, terimalah…

 

Tom Tombokk Rider… Smile with tongue out

Labuan Tomb

Haa, bergaya tak??? Kahakahakahakhhhakkahhaaahaakktuiiiii…

mood:~ok, jom susun2 batu dalam kotak~

Friday, July 13, 2012

Kembali berBatuan di Labuan

OK kawan2. Demi study yang tak abis2 nih, ai telah ke Labuan sekali lagi. Nasib baiklah dapat Labuan sebagai tempat kajian. Kalau dapat tgh2 hutan, takpun atas gunung ganang. Lapanbelastaun baru abis study. Tapi kalau dpt tajuk camni

Organic Geochemical Charaterization of Pyrolysates from Paris

best gak. G Paris uols. Kaji batuan kat sana. Aahlah. Dr Wan, nak tukar title lagi bleh x? Pliss pliss plisss *sambil goyang2 bahu nyanyi lagu Alif Satar.

Kali ini agak mencabar sedikit, sebab telah memutuskan utk pergi seorang diri. Terasa diri ini tak mahu menyusahkan org lain. Takpe, bila lagi nak wat kerja sorang2. Lgpun, Labuan beb. Free trade zone tu. Mari serbu.

Labuan - Pohon Batu

Yea, para pembaca sekalian, beginilah pic2 saya di Labuan kelak. Hanya pic permandangan, tiada pic saya. Ini adalah kesan dan akibat bila g k tempat org lain sorang2. Heh2.

OK, saya ingin pura2 bz melihat kepada peta. Nak tanda2 kat mana nak korek2 batu. Kepada warga Labuan, silalah offer2 saya air jika nampak saya di tepi jalan sedang mengetuk2 batu. Sampai kita jumpa lagi dalam rancangan

Ketuk Ketuk Batu di Labuan
*feeling2 Ketuk Ketuk Ramadhan ^__^

mood:~hujan pulak, abislah lecak esok~