Thursday, December 22, 2011

Heran Gadis–Marilah Menjadi Bayiku…

ohmaiii… gmana nih??? tak pernah nya nak minat KPop bagai… tetiba sangat sukakan “tertanya-tanya anak-anak gadis”… ataupun kalau di Indonesia dikenali sebagai “heran gadis”… apakah itu??? itu adalah Wonder Girls… *cer translate kan Wonder Girls dalam bahasa Melayu dan Indonesia…

 

Wonder Girls
Be My Baby

Watching gyesok barabomyeo nan
Waiting niga dagaogimaneul barae

Eoseo naege wa nal deryeoga jebal
Dreaming ni mamdo na gatgireul
Praying gaseum joimyeo nan gidohae
Jeo haneure ireoke du soneul moaseo
Ireon jeogi eomneunde naegaseumi dugeundugeun dugeundaego

Myeot beon bon jeok eomneunde ni moseubi jakku kkume nawa
Chabunharyeo haneunde niga tto nae apeman natanamyeon
Saranghandago malhaebeoril geotman gata

Please be my baby, Please be my baby
Neoman saenggakhamyeon michigesseo
Niga neomuneomu gatgo sipeoseo u

Make me your lady, Make me your lady
Naui sarangeul neoege julge
Jeoldae huhoehaji anke haejulge No

Crazy naega michyeonneunji wae
Lately haru jongil nan mwol hadeunji
Neoui sajini meorissoge bakhyeosseo
Perfect modeun ge wanbyeokhae
Terrific geotgwa sok modu da eojjeom neoneun
Mojaraneun ge hanado eomneun geonji

Chabunharyeo haneunde niga tto nae apeman natanamyeon
Saranghandago malhaebeoril geotman gata

Please be my baby, Please be my baby
Neoman saenggakhamyeon michigesseo
Niga neomuneomu gatgo sipeoseo u

Make me your lady, Make me your lady
Naui sarangeul neoege julge
Jeoldae huhoehaji anke haejulge No

Ja deo isang ije mangseoriji ma
Nae mareul uisimhaji ma
Nae mareul mitgo nareul ttarawa

Nan ni insaengui majimak
Yeojaga doego neon nae majimak
Namjaga doel georan geol aljiman
Neon ajik molla wae nolla ja eoseo ppalli nareul golla
Mal hal pillyodo eobseo geunyang
Nae maldaero jal hal saenggangman hamyeon dwae
Geureoni ni ape nal jal bogo pandaneul hae bwa
Eottae 88 naido ttak maja modu da maja

Please be my baby, Please be my baby
Neoman saenggakhamyeon michigesseo
Niga neomuneomu gatgo sipeoseo u
Make me your lady, Make me your lady
Naui sarangeul neoege julge
Jeoldae huhoehaji anke haejulge No

haaa, meh nyanyi ramai2… sumpah x reti nak pronounce dgn lidah melayu sejati nih… kelakau no bunyinya… ala2  ujung2 je lah bunyinye… takat baby baby lady lady je lah…

tapi, saya konfius lah… cuba tgk perenggan kedua terakhir… majimak majimak majimak… apakah maksudnya??? marilah berjimak ke??? ha3…

mood:~peluh2 ikut diorang menari…~
tq:~vid-youtube, lyric-lyricsmode~

Wednesday, December 21, 2011

heippp… jangan berlebih2 der…

hai kawan2… meh borak2 ari nih… jom…

nak cerita pasal kesederhanaan… eh, bukan lagu Kesederhanaan yang Azlina Aziz ngan Adnan Abu Hassan tuh… pasal kesederhanaan dalam hidup… hidup berpada2 lah kot… xyah lah nak ober2 sgt…

kalau nak bagi contoh, banyak… tapi, kebanyakan nya, bila kita melebih2, banyak yang buruk dari yang baik… yaa, memang kadang kala ada kebaikan kalau kita melebih2… contohnya, kalo kita melebih2 baca buku, kita akan pandai dan bijaksana… tapi, kalau byk sgt membaca, x wat menda lain, x ok gak kan…

meh I bagi contoh lain… tapi nak bagi contoh tak melibatkan org… kang kalo bg contoh melibat manusia, ada plak yang terasa… kang kena saman patpuloh juta… eh, saya tak maksudkan kak ogy yer… ampun… peace…

 

tgk signboard kat bwh nih…

jalan 1

 

apa jadi kalo kita terlalu suka permudahkan sesuatu perkara???

jalan 2jalan 3

tadaaa… udah jadi lain plak… sesatlah kita kalau kita cuba cari jalan yang berbeza…

 

apa plak jadi kalo kita terlalu sukakan sesuatu yang sistematik???

jalan 4

dah, makin pelik… ha3… haa, ni nasib baik one decimal place je… kalo buatnya Jalan 1.354345907… jenuh… hi…

 

apa plak yang terjadi kalo kita terlalu suka perkara yang lengkap???

jalan 5

haaa, terimalah… jenuh dik nak cari jalan kalau camni… nak2 kalo di waktu malam… cer imejin kalo nak cari Jalan Empat Puluh Dua A Palang Berganda Titik Bertindih Lima Puluh Lapan C… mengundang kemalangan jiwa nih… hu…

 

erm, sebab tu lah Islam menggalakkan agar kita selalu bersederhana… jangan berlebih2… biar berpada2, yang penting istiqamah… kan kan kan…

mood:~hu3, tetiba dpt idea bila tgk signboard tepi jalan…~

Tuesday, December 20, 2011

7th MPSGC 2011–pt 3

wewit… akhirnya sampai pun ke post yang terakhir sempena ngan conf kat spore nih… seperti yang dikatakan, kami akan ke zoo… yea, kedengaran seperti lawatan tadika yang comel kan…

mps 16

bergambar kenang2an di tangga Prince George’s Park Residence… lihat, saya menjinjing botol air ke mana2… ini adalah kerana sesi pembajetan sedang berlaku… iyelah, kalo nak beli mineral water kat mana2, dah SGD 1.30… mahal2.. hu3…

mps 17

mari berbrekpas sebelum ke zoo… wuhooo… ekasited sih… perasaan bangga seperti menjadi best student… iyelah, di kala zaman dolu2, hanya best student dpt g rombongan2 camni…

mps 18

lihat, janggal tak pic ini… selalunya, kanak2 riang bergambar seperti ini di depan zoo… tapi, skang para pelawat yang riang bergambar…

mps 19

kanak2 ini lagi riang… tunjuk ketiak bagai…

mps 20

kadangkala, org kata, kalau nak bergembira berpada2… kalau tidak… digigit buaya… *eh, adakah pesanan seperti itu dulu2???

mps 21

ok, entrance fee ke Singapore Zoo ialah SGD 20,  dan ia disponsor sepenuhnya oleh pihak NUS… terpikir juga, kenapa mereka tak sponsor ke Universal Studio yer… hu3… ok, gajah2 ini sangat mendengar kata… hebat2…

mps 22

comelkan mereka… tapi agak kasihan, kerana mereka kelihatan lapar… bunyi2 je… sambil berlari2 ke arah pelawat… owh, bila melihat haiwan ini, ai terpikir satu perkara… selalu, kita membahasan kami sebagai kitorang… mungkin sebab campuran kita+orang=kitaorang… kalo beruk??? kita+beruk=kiteruk… kalo gajah, kita+gajah=kitajah… sebab itulah haiwan x berbicara seperti bahasa kita… kalo idak, kelakau bunyinye…

overall, trip ke Spore kali nih, berlainan sket ngan aritu… kali ni utk conference, dan dpt berjalan2 kat other side of spore… alhamdulillah, semuanya selamat… perjalanan pergi balik, conference…

terimalah, pic utk tatapan semua reader… dengan ucapan, “terimalah sayang muah2 dari saya…”

mps 23

“cantik tak saya???”

mood:~wat abstrak ke PGCE 2012 plak… hu3…~

Monday, December 19, 2011

Harith dan Fatin sudah bertunang… ^__^

IMG_4418

sangat suweeettt kan mereka… bertunang juga akhirnya… insyaallah, sampai ke jinjang pelamin yer… serba kuning… santek santek…

IMG_4181

inilah mini pelamin yang menjadi saksi pertunangan mereka… nampak mewah kan…

IMG_4445

haa, da macam acara berinai pula… ober tau… memang naik bunga kat tgn tuh… kaler merah menyala… eh, nampak kurus lah fatin dlm pic nih…

IMG_4446

ya saksikan lah betapa suka nye si penunang nih amik pic.. hu3… yelah… bukan selalu ye dpt pakai baju santek2 kan… hiks…

IMG_4412

alalalalorrr.. sium sket…

IMG_4471

sesungguhnya, percayalah bahawa picture ini adalah diklik dalam suasana yang penuh paksaan… hahahhaa… sayang bebeno yer mak ayah fatin nih…

IMG_4162

ini adalah door gift aka dessert yang telah disediakan oleh puan Tippie Teapot… silalah klik ke fesbuk beliau utk sebarang tempahan… harga amat berpatutan… lelong lelong… beli 1000 cupcake, dpt puan punya kedai… ha3…

IMG_4200

ini adalah antara hantaran yang diberi oleh pihak Fatin… nak tgk pic2 lain ada di photo album ini… klik jgn x klik…

kepada Harith dan Fatin, tahniah…

semoga menempuhi alam pertunangan dengan tabah dan penuh kasih sayang… jika masing2 percaya yang anda adalah jodoh yang tertulis, yakinlah pada qada dan qadar… namun, ingat… cinta tak bermakna memiliki, cinta melengkapi antara satu sama lain… *ewahhh, boleh wat novel nih…

semoga berbahagia yer…

mood:~santek tak pic2 kat atas, sayalah yang amik tu… eh, Fai pun ada tlg amikkan…~

Friday, December 16, 2011

7th MPSGC 2011–pt 2

assalamualaikum semua… alhamdulillah… akhirnya selamat pun masing2 present… walaupun macam2 jadi… tapi, yang penting, semua berjalan lancar… alhamdulillah… ni lah antara pic yang sempat disnap… gamba lain x dpt nak disnap kerana…

1) bz makan semasa break, lunch dan break lagi…

2) kenebesan ingin present sehingga menjadikan nafsu utk camwhoring sangat tiada…

mps 8

itu dia delegasi sedang menjamu selera… kami memang ada sense terhadap bilakah makanan akan mula dihidangkan… laju je menuju ke tpt yang sepatutnya…

mps 9

setelah tamat opening ceremony, telah berlaku satu kekalutan… kami cuba cari tpt yang disediakan utk sesi oral presentation… oh, ya… kami group geoscience present keesokan harinya… oleh kerana terlalu asyik mencari bas utk ke tpt oral, kami tersalah naik bas dan terberhenti di Prince George’s Park Residence… eh, terpulang ke tempat penginapan pula…

kami cuba utk teruskan pencarian ke tpt oral presentation… namun, tindakan luar sedar memang sukar dijangka… kami tertukar pakaian seraya menuju ke subway… lantaran itu, kami ke chinatown dan ke marina bay… hu3… *maaf pic ke chinatown n marina bay tiada atas sebab2 yang dinyatakan di atas… hiks…

mps 10

lihat, tertukar baju berjalan2 pula… ^__^

mps 11

ini adalah keesokan harinya, masa utk membentang dengan yakinnya… lihat mereka sgt gigih mendengar kan… saya pula tersengih2 menahan debaran… hu3… cuak bebbb…

mps 12

ooo, ini bukan saya… takkan lah saya nak bertudung semasa present… keliru juri nanti… ini oral presentation ke rancangan ustazah pilihan… ini kwn saya… lepas dia present, giliran saya pula… oleh sebab itu, saya amik gambar dia… sebab xde nafsu nak amik gambar sendiri present…

mps 13

setelah selesai membentang isi2 dan hujah2, terus ke closing ceremony… habis sudah…

mps 14

masing2 dengan sijil penyertaan… banggakan muka kami… kerana sudah bentang di international conference… maka kami boleh grad sudah… ha3… ooo, dari kiri Dr Mohd, Abg Lan, Syirah, me, Yousif…

mps 15

saya sedang merenung ke arah trofi best oral presentation for geoscience… ya, hanya merenung ye tuan puan, bukan memegang… maksudnya, bukan saya yang menang, Dr Mohd yang menang… hu3…

habis sudah MPSGC2011… akhir kata…


eh, belum abis lagi… esok g ada congress tour… ya, kami ke Zoo Singapura… wuhuuu… sila imejin, 150 org pelajar universiti melawat zoo secara serentak… gembira atau ngeri??? ha3…

mood:~zooo… here ai kam…~

Monday, December 12, 2011

7th MPSGC 2011

assalamualaikum semuaaa… huhh, lain rasanya bila update blog di negara org… he3… nak nak kat over the sea… hiks… ptg semalam sampai dlm kul 4-5pm camtu… alhamdulillah, trip ni dipermudahkan segalanya… xde apa2 masalah besau… cuma tetiba ada hujan dlm bas… hiks… air cond nye saliran tertumpah…

bila trip ramai2 nih, pastilah banyak singgah RnR… Rehat dan Rawat… eh, ke Rawat dan Rehat… ke Ramziela dan Rohana… ataupun, Ramlah dan Ram… ha3… ngarut2…

salah satu persinggahan adalah di RnR Gelang Patah… ehh, santeklah RnR nih… lain dari yang lain… ada unsur inggeris sket…

mps1

haa, ni menu makanan nya… uhhh, sangat klasik…

mps2

ini pula bukanlah fountain ye adik2… ini tempat basuh tgn… beriya2lah ai pelik tgk abg imigresen duk tertunduk2 tertonggek2 di fountain nih… ghupa2nya tgh basuh tgn… ha3…

mps3

maap, jika secara live, nampak santek… tapi dr lensa storm sy agak kebiasa2an… hiks…

selepas beratur panjang di imigresen, akhirnya sampai lah ke NUS… kitorang stay kat Prince George’s Resident… sorang satu tu bilik… weehuuu… suka… kolej adalah sangat santek… tapi x sempat amik pic… esok ai amik yer…

mps4

tadaaa… inilah yang fenting… mengumpul tag nama… supaya bila gantung kat keta, org akan terpegun dan terpesona… ha3…

mps5

ooo, ini bukan kat kolej kami… ini adalah kolej bapa kolej kami… King George’s resident… sgt oldskool kan café dia… terus lari2 amik pic… sungguh eksaited kan abg Lan dan Syirah… hu3…

mps6

semasa bergambar, rasanya ok… bila melihat gambar tertanya2, mengapakah kangkangan itu sungguh melampau… hew hew hewww…

mps7

sumpah, sgt oldskool café nih…

mood:~kenebesan tidak melanda lagi… hiks…~

Sunday, December 11, 2011

doakan kami :)

ok, skang ni tgh sibuk2 angkat beg dlm bas… 2 bas tuh g ke NUS… National University of Singapore… dengan beg berodasepertimaukeoverseaselamaduabulanpadahalempatharije…

kawan2, doa2kan lah kitorang selamat hendaknya ye… amin…

mpsgc blog

haaa, siap nama penuh lagi… ha3… ok ok… kalau ada sesapa yg berminat nak discuss pasal topik nih… leh lah email2kan yer… tgh cari gak geng yang wat research sama…

mood:~errr, pakcik driver, beg saya ada tiga lagi kat belakang tuh… x muat??? x pelah, kita poslaju je lah… he3…

Saturday, December 10, 2011

herm…

“Tuhan aku tahu banyak dosaku
Hanya ingat Kamu kala dukaku”

semoga aku tabah
semoga aku redha
semoga aku pasrah

mood:~doa2kan saya yer…~

Friday, December 9, 2011

ello…

assalamualaikum semua… lama x jumpa kan… *eh, pernah jumpa ke sebelum nih… dah lama tak update… bz kah??? hiks…

nampaknya bz sket, sebab nak present kat Singapore… hu3… present kat oversea tuh… terasa international sgt… walaupun hanya seminit dua je jarak JB ngan Spore, tapi, bila passport perlu dicop, ia tetap dikira oversea… ha3…

kali ni present oral yer… abihlah, apa yg ai nak merepek meraban selama 20 minit tuh… uhh, pasrah je la… ingat… “pasrah itu menyerah, redha itu ikhlas”… eh, cam pernah dengar je…

ada banyak nak update nih…

bali44

pasal g Bali x update lg…

IMG00195-20111202-1631

nak cerita pasal Izzah lagi…

IMG00205-20111204-1840

ni haaa, pasal si kenit pun nak citer gakk…

kita jumpa pas balik dr conf yer… daaa semua…

mood:~adehh, apsal besau bebeno rate SGD nih.. hiks…~