Thursday, March 31, 2011

dot dot dot dalam botol

silalah menonton wayang sebelum jam 12 tengahari… kerana ia murah… 6 hengget sahaja di cineleisure cathay damansara… yeayyy… ada bajet lebih wat beli popcorn… baideweiii, popcorn di sini sgt sedap… lg best compared to tgv o gsc… x caya??? silalah cuba dengan ikhlasnya yer…

dalam botol

haaa, menonton cerita titik titik titik dalam botol… ho3… semua da tau camna ceritanya kan… kan kontrobesi aritu… nak letak title anu dalam botol la… ai rasa lg best kalo muvie ni title nye “kupotong anu ku lantas ku letak dalam botol utk ku buat souvenir”… hiks…

ok… jalan cerita simple… berchenta laki laki sama laki laki… then, feeling2 nak jadi pompuan, si Rubidin pun potong sana sini jadi Rubi… namun si Gaus x suka sgt… kenalah tinggal ngan laki lahanat itu… kemudia insap, berkenalan pula dengan Dina (diana danielle)… jatuh chenta secara ekspress bersama Dina di Kg Kanchong Darat… terus nak kahwin2… tapi…

ok, seperti biasa… saya suka komen… hehehe… tapi jgn la puan Raja Azmi marah plak… kang dia suh labah2 black widow geget ai…

1) hermm, rasanya x de kes org potong anu sahaja… maksudnya… kalo org nak potong 2 anu nih… laki itu udah menjadi pompuan secara lahiriah… maksudnya da ada payudara, figure cam pompuan – bcos of hormon2… jd dalam cerita nih, si Rubi badan ketul2 lagi, tetiba terus potong anu… cam x logik…

2) sinematografi memang santek… teknik pengarahan pun lain dr yang lain… x terkejar2 nak abiskan cerita… sukaa…

3) soundtrack… lagu dalam ni citer ni hanyalah haaaa, huuuuu, haaaa sahaja… hehhehee… cam terbunyi agak kuat pun ada gak… terganggu seketika….

4) Arja Lee, Wan Raja terbaek… cayalaaa…

mood:~agak2 nya, sampai juta2 tak citer nih… saya da menyumbang 6 hengget…~

mood lagi:~ada kwn sy butterfly lepas org lain tgk citer ni.. how???~

Wednesday, March 30, 2011

gelak2 bersama makhluk merahjambuoinkoink

hahahhahhaa… adeh… jalan2 g blog Twisted Lollipop… ketemu plak vclip nih… adessss… gelak sehingga nanges2… hahahhahaa… terimalah…

teknik carutan sopan yer… hahhahahahhaa… <--- x bleh blahhh lagu nih….

mood:~jom gelak lagi…~

Tuesday, March 29, 2011

wuyooo, Kalau Berpacaran…

mesti semua da hafal lagu Kalau Berpacaran kan… catchy, lirik pun senang nak hafal… straight to the point…

cikgushidakalauberpacaran

Cikgu Shida…

hehehe, ini bukan penyanyi sebenar yer… korang mesti kenal la ngan Cikgu Shida… baideweii, cuba tgk bape org da view… almost sejuta tuh… wowww, amazing… errr, agak2nya, dapat tak title dato’ kalo da sampai sejuta org view??? hehhehee…

ok ok, ari ni bukan nak citer pasal cikgu shida… nak citer pasal pencipta lagu Kalau Berpacaran nih… cer citer cer citerrr… mati2 ai ingatkan yang compose lg nih, altimet… iyola, agak2 feel hip hop kan lagu nih… paling kurang pun, ana raffali kot yg cipta… tapi bila baca HMetro ari nih, rupa2nya… inchek Sohaimi Meor Hassan yang cipta lagu nih yer… wowwww…

suhaimi mior hassan

cayalaaa….. unsangkarable… amazing… kalo baca artikel HMetro nih, lagu ni antara nukilan paling pantas yang beliau lakukan… toinkk toinkkk… tabik spring ahhh… walawehhhh… bg dato’ plissssss… ala, jual gelang pun dpt dato’, x kan la cipta lagu hebat2 x dpt dato’… x gitu…

pas ni Sohaimi nak duet ngan Erra plak… Dalam Rumahtangga tajuknya… uittt, x saba… errr, cikgu Shida, sila bersedia… ai tak sabar2 nak tgk vids u…

mood:~best dpt dgr lagu2 camni… terasa IN plak…~

Sunday, March 27, 2011

mintak maaf bumi

errr… saya nak minta maaf banyak2… kat bakal anak2, cucu2 serta generasi hadapan… sebabnye…

earth-hour-2011

saya tak join Earth Hour smalam… jahatkan saya… pentingkan diri sendiri… tapi.. camna saya nak join Earth Hour… sebabnya…

study gelap

kang kalo saya tutop lampu… “ticerrr, camna nak factorise equation nih??? x nampak la ticer…”

hehehhe, x pe, sy tutop lampu malam ni laaa… lgpun, bila2 masa bleh jd Earth Hour… its 24/7, 265 days… rite???

mood:~ke arah bumi yg sehat…~

Saturday, March 26, 2011

bersemangatlah… hmpphhh hmphhhh…

ok… ada lagi hupdate pasal bandung nih… apaa??? da bosan pasal bandung??? ahh, x kira nak hupdate gak… hehhehe…tapi, kali ni bukan pasal bandung pun… ari ni pasal camna nak carik semangat yang hilang nih… jenuh cari kiri kanan, x jumpa2 semangat nih… semangatt ohhh semangat… di mana kamu???

“ye bang, kenapa abg panggil saya?? nama saya mohd semangat bin mohd wibawa”… eh… erk….

ok ok… bila study by research nih, memang kena rajin… semangat tu kena ada… kalo tak… nambelas semester la ko nye studi x abis2… hehhehe… so, di sini ai nak tanya camna nak dpt semangat balik nih??? camna??? ai ada beberapa cara… tak tau la berkesan ke idak…

1) tukar tempat studi / keje… haaaa, boleh layan gak cara nih… skali skala, g kat library ke, g lab mana2 ke… pernah gak wat cara nih, tp… kesan agak tidak mendalam yer… tapi kalo g library, x leh nyanyi2 sambil baca journal.. camna meh????

library

2) tgk cerita bersamamu… ha.. ni pasti berkesan.. ye laa, selalu bila keje tak siap, antara alasan nya, “susah ahh nak wat keje tu”, x pun “x larat la nak wat keje tuh”.. haaa, cuba ko nonton bersamamu satu episod… baru sedar betapa ramai yang lebih susah daripada kita… mereka di luar sana berusaha sehingga tetesan keringat terakhir utk hidup.. apalah sangat jika dibandingkan dengan kesusahan kita… kan kan kan… kamonnn jely… x mo bg alasan lagi…

bersamamu

eh, apsal bila gugel ‘bersamamu’ kuar pic minah nih??? oooo, dia ada lagu tajuk Dia Bersamamu… hhoooo….

3) haaa, I rasa ni paling efektif… g offc penyelia… pastu ketuk 3 kali… bila supervisor kamu keluar… tenung 5 minit tanpa kelip… kemudian sambung keje…. pasti bermotivasi selepas itu… kalo supervisor anda tanya “watdehel u tenung2 ai camtu???”… maka jawablah dengan jujur bahawa “errr, saya nak naikkan semangat dan motivasi saya”.. pasti beliau berbangga dengan anda… hahahha

supervisor

errr, ini bukan supervisor saya… supervisor cantik dan cunn…

haaa, ada cara lain nak naikkan semangat…. pliss plisss plisss… I need that… really2 need that… da semakin malas nih… kalo kengkawan ada cdgn lain… sila taip ON SEMANGAT dan hantar ke 12345… eh tak tak… silalah bgtau yer kalo ada cara2 lain…

mood:~semangaaatttttttttt…~

pic:~tq gugelll..~

Friday, March 25, 2011

KoBi… oink oink…

adehhh, camno nih??? adakah ai pernah minum Kobi itu… huwaaa… patotla sejak akhir2 nih wajah makin kemerahjambuan… adakah ini hasil nya Kobi ini???

KoBi

HMetro

KoBi = Kopi + Babi… huhuuu… jenama apa ye KoBi itu??? takoot da terminom… ada sesaper tau??? plisletmino…

adoyaiiiii… kopi pun diletaknya babi??? huishhhhh…

mood:~halalun toyibba…~

Wednesday, March 23, 2011

trip ke Bandung–post3

tuduuu… tadaaa versi muncung2 mulut… hiks… ok, sebelum ke pasar baru, meh le jenguk2 tpt tinggal kitorang… dago guest house… artu decide nak stay kat jalan dago… supaya mudah shopping dgn jayanya… jadi, dago guest house ni kat hujung jalan dago… agak terasing sket… memula seram gak… dekat2 ngan sheraton bandung… so, kalo naik teksi, cakap je “hotel saya dekat sheraton ye pakk, dekat ye pakk, bukan di sheraton”…

dago guest house

dago guest house

kalo booking on9, dpt murah sket… kira2 IDR 500,000 utk 2 hari utk 2 bilik… kira IDR 125,000 utk satu malam… lebey kurang 50-60 hengget la… bilik besau… selesa… sebenarnya dago guest house ni sebahagian taman budaya bandung… bgn2 tdo, terkejut tgk sebelah bilik ada dewan sebesar alam.. hehehe.. dewan teater rupa2nya… bfast siap anta ke bilik lg… terasa artis sebentar… direkomen secara manja2 oleh ai yer…

tips: kebanyakan hotel2 bajet kat bandung ni didn’t allow us to make reservation… walk-in gitu.. so, apa yg kita boleh buat, kita book dulu hotel sehari dua, pastu carilah hotel2 yg berkenan… cam kitorang, lepas dua hari kat dago guest house, tambah lagi sehari, then hari terakhir duk kat cihampelas plak… tapi, harga seriyesli range2 camtu… takat 125,000-200,000 la… ok la tu…

pasar baru

tadaaa… sampai sudah di pasar baru… di sini seperti berperang ye tuan2 puan2… amboi… seperti amazing race pun ada gak… coba bayangkan kedai2 spt di jalan TAR itu, namun ada 7 lantai… aiyooo, sejenis kena rajin berjalan2 utk mendapat harga pakaian yg berpatutan… kena hati2 dan bergantung pd nasib… cuba bayangkan, kedai sebelah2 je nih, tapi… harga beza sampai dua kali ganda… nangessss…

tips: janganlah anda hegeh2 nak ikut kwn2 shopping skali… ai wat camni… berpisah, set jumpa jam berapa kat mana… selalu kitorang akan jumpa kat dpn eskalator ke… huhh, berpeluh2 yer shopping di sini, walaupun ber air cond bagai…

pasar baru kain

sempatlah membeli belah utk pakaian di kala raya nanti… berseri2 keluarga inchek Mislan raya nanti… nantikan… hhehehee..

tips: ooo, sila bw shopping bag… alaaa, beg dr woven material tuh… sebab nya, lenguh jari nak bw plastik kecil2 tuh… kalo bw shopping besau2 tuh, sumbat je dlm shopping besau tuh… sonang cerita…

pasar baru makan

lapaaaa, lapaaaaa… jom makan… jgn risau… kat tingkat paling atas ada food court… ahaaa, bila sampai je, terus ramai2 serbu… kitorang pun decide nak makan di kedai Pak Yokk…. huhuh, betul2 sebelah kedai kasut…

pasar baru makan nasi

ini namanya nasi set ayam… hahaha, sgt tidak special namanya… mostly, kalo set, inilah dapatnya… nasi, ayam kurussss… seriyess uiii, ayam kat bandung, kurus2 yer… pastu ada tempe, ngan tauhu… then sup nye agak pelik yer.. tetiba ada setongkol jagung dalam tuh… manis pun iye rasanya… agaknya gitula sup dorang… ai makan apa?? ai feeling samantha schubert gitu…

pasar baru makan chicken chop

nape ai makan nih?? masa pesan tu, nama makanan tu sikit punya gempak, apa ntah, da lupa.. rupa2nya… cikencop uols… hahhahah… tak cukup… kena order yg lain2…

tips: silalah order jus apukat @ avocado… sgt nyosssss… x sempat nak amik pic…. sebab sedap srootttt srooottt sgt… tetiap kali makan kat sana, pasti order jus apukat… slrpppp… ada coklat2 lagi…

oooo, kalo tgh shopping2 di pasar baru, tetiba rasa haus… no worries dear… sebab ada..

pasar baru dingin

dinginnn…. dinginnn… igtkan jual peti ais… ghupa2 nya jual air dingin… hahhahaa… psss, sila tawar menawar yer… kang dia titik abis2an… standard jus minute maid 8,000… pocari sweat pun 8,000… kalo mahal sgt… tinggalkan saja… ramai je jual air camni…

itu dia, cerita pasar baru… syiokk, shopping kat sini… tapi byk shopping utk kwn2 n family je… utk diri sendiri??? sehelai dua je la.. alhamdulillah.. pas ni nak shopping di mana???

tadaaa…

karika sari teaser

pesanan dr malaysia: 18 bungkus pisang salai keju, 13 bungkus pisang salai blueberry… terimalahhh…

mood:~katanya brownies kartika sari sedap??? betulkah???~

Monday, March 21, 2011

trip ke Bandung–post2

yehuuu… yesss, dapat gak curi masa nak update pasal g Bandung… nak share2 la apa yg ada kat sana… esok2, saper nak ke sana… ada lah ide sket2 kan… errrr, skang ni ada kat phuket nih… uihhh, bila masa plak nak hupdate pasal trip ke Bangkok-Phuket nih… tunggu2 je la yer…

Bdg - Airport

alhamdulillah, setelah lebih setahun menempah tiket AirAsia… jengah gak ke Bandung nih… hampir2 gak tak jadi ke sana… ni gara2 ingkar la nih… peace… Fatin, Harith…

so, ini dia Bandara Husein Sastranegara Bandung Airport… shejukkkk… huhuhu… cam terasa g melancong kat Itali plak… hahhahahaa… pssss, ini adalah pose wajib di airport… ada sesapa yang x pernah wat camtu??? angkat tgn plissss…

tips: ooo, jangan lah risau jika membawa luggage ke sini… sebab ada yg kata, kalo check in luggage, kena tunggu lama… nak tunggu beg tu hegeh2 sampai ke atas conveyer belt itu… no worries dear… conveyer belt yg angkut2 beg tu adalah bersebelahan je… anda boleh nampak beg itu diangkat dr kapal terebang ke conveyer belt itu… ooo, check-up barang pun x cerewet sgt, cuma, saper2 pakai kasut tapak tapak tebal, nanti pak imigresen check kasut tuh… ooo, one more thing, bersiap2 nak kena scan setiap jari dan diambil pic di depan pak imigresen… seperti artis seketika…

Bdg - Airport bertiga

pose wajib konon2 nampak seperti sgt oversea, namun hasilnya adalah seperti mengambil pic di tepi fakulti… hahahhhaa…

Bdg - Makan 1st nite

makan malam yang pertama… di Rumah Makan Dago Panyawangan… sampai je guest house, letak2 beg terus ke Jalan Dago… serbu2 Factory Outlet, FO yang ada… terus dinner di situ… psssss, ini adalah kategori restoran mewah ye… agak kebluran, terus ke kedai ini… dpat bil, terimalahhhh… hu3…

tips: silalah makan di restoran mewah di kala awal percutian, kerana ketika itu, duit masih byk… merasalah makan di restoran mewah…

ok… lps makan, call pak supir, amik di Circle K… ooo, Circle K itu umpama 7eleven… bila call pak supir, suruh amik kitorang di Circle K, terus blur2 pak supir… Circle K mana satu??? kitorang pun jawab, Circle K yang tepi jalan itulah…. akhirnya, lambatlah pak supir sampai…. huhuhuhuh…

esoknya nak ke Pasar Baru pula… dgr2nya, byk baju2 camni… tak sabaaaaaa…..

Bdg - Teaser Pasar baru

mood:~seriusss, sgt dingin di Bdg… syiokkk mehhhh….~

Wednesday, March 16, 2011

Merong Mahawangsa–dari mata Jely…

sape da tgk terong??? eh, silap… merong??? angkat tgn cepat2… best tak??? camna??? ok x??? saya da tgk… saya insan yang x de apa2 background pasal perfileman ni nak komen sket2… sekadar dr pandangan saya yg naif ini…

hikayat merong mahawangsa

curik dr qhairul

yesss… akhirnya anak Malaysia berjaya hasilkan another great epic film… bangga2… hmphhhh… bukan senang nak hasilkan filem begini… toinkk toinkkk <--- tabik spring…

tapi…

geram…

kenapa????

alaaa, abg Yusry uittttt… nape storyline cam longgar sana sini <--- wah, ko tahu ke apa tu storyline ??? belasah je laa.. kira senang, jalan cerita agak tidak mengancam ahhh… antaranya…

  1. masa ramai2 panjat menara, nak tangkap merong… wahhh, bila tumbang je menara tu, semua mati… adakah??? memang camtu eh, kalo gitu senang la kalahkan musuh…
  2. akhirnya, berjaya gak merong gunakan alat archimedes <---eh, betul ke eja nih??? alaaa, alat2 cermin tuh… wowww, amazing sungguh yer… kena beberapa saat, terus terbakau sampan, org dan segalanya… adakah????
  3. pastu, masa awal2 alat tu tak berfungsi, kelihatan seperti itu je taktik pihak merong… bila x berfungsi, suma pakat2 angkat bahu, tak tau nak wat apa…. hu3…
  4. chupppp, masa tu la laksamana itu nak tanya, “bagaimana nak lawan mereka yang beribu2 itu??? kita hanyalah beratus2 cuma???” watttt, dia x pikir ke masa dia ajak merong g serang jentayu???
  5. oooo, bila je mendung, alat ajaib x leh guna, dan dan la merong nak berucap bagai, utk menaikkan semangat… x salah… tapi, bukan jentayu da start menyerang ke??? org2 merong sibuk dgr si merong bercakap… apsal x ckp awal2 eh??? kang x pasal2 suma mati kena tombak masa dgr ucapan itu…
  6. pssssss…. nape la dato rahim jd camtu skali… sorry to say that, masa scene dato, ramai pakat gelak2 manja, sebab cam kelakar la… sorry dato…
  7. Mbok ngan Lang terbaeeekkkk!!!
  8. errr, apsal Marcus ngan Merong mesraaaa sgt…. adakah???

marcus merong

marcus yang terlalu jambuuu… hu3… tq amerulazry

yeayy, ada lagi sket2 sebenarnya… overall best ke idak??? best… cuma… agak byk kali gak KRU wat camni… teknologi da ada, canggih… CGI sana sini… tapi, cerita??? adessss… <--- eh, nape ada cicak lalu nih… :p

kadang2 terbayang alangkah bagusnya kalo digabungkan idea teknologi KRU brothers ni ngan skill Suhaimi Baba yang penuh tersurat seninya dan indahnya interpretasi Khabir Batia… kan kan kan…. pasti meletopppp…

saya akhiri pandangan saya dengan

“sekali empangan dibuka… mana airnya boleh ditahan…”

huhuhuhuhuuhuuhuh…

mood:~ini pandangan saya yang biasa2 je… saya bukan budak bijak filem pun… cuma budak yang beli tiket utk menyokong filem Malaysia…~

Monday, March 14, 2011

1 Malaysia Goes Green yaaa….

bumi makin tua??? sebab tu banyak gempa bumi berlaku??? so, kita kena semakin berhati2… yups… itu satu amaran tanpa suara yang disuarakan oleh bumi kita… jadi, bila amaran da diberikan… tanggungjawab kita sebagai manusia yang dikurniakan akal utk bertindak berdasarkan amaran itu…

yups… geologically speaking, memang gempa bumi akan berlaku, tidak kira jika bumi ini marah atau pun tidak… perjalanan plat tektonik tanpa henti memungkinkan gempa bumi berlaku… namun, jangan dilupakan faktor2 lain yang menyumbang ke arah kepincangan yang terjadi ini…

dewasa kini, cuaca dunia semakin tidak menentu… kepanasan melampau… turun nya salji tanpa sekatan… semua ini adalah hasil daripada apa yang kita lakukan terhadap bumi ini… pemanasan global dilihat salah satu faktor utama ketidakseimbangan dalan simbiosis kehidupan dunia…

petanda ganjil yang kita terima juga memungkinkan bahawa bumi cuba memberi amaran kepada kita… kematian beribu2 burung dan bangkai menghujani bumi kita di awal tahun ini… ikan2 lemas di lautan, mati terdampat sehingga berjuta bilangannya… kejadian2 pelik ini berlaku tanpa sebab… yaaa, kita perlu sedar akan amaran ini… haiwan2 ini sanggup mengorbankan  nyawa masing2 demi memberi amaran ini…

jadi kawan2… jom sayangi bumi… tak payah pening2 nak wat apa… wowww, nak selamatkan bumi!!! ayat heret makna besar… tapi, sedar tak betapa banyak perkara2 mudah yang kita boleh lakukan utk selamatkan bumi…

  1. hentikan guna polystrene… kta start guna biodegradable pack for tapau…
  2. kalo setakat beli air kotak kat kedai mesra ke… beli cekedis duaposen kat kedai auntie bwh rumah, x yah la mintak plastik… masuk kan je dlm beg sendiri…
  3. g shopping, bw shopping bag sendiri… ooo, I penah cuba skali… best… rasa glamer… rasa sgt IN bila bw shopping bag sendiri… sgt Kimora…
  4. bw keta tak yah pecut2 sgt… slow n steady…jadi minyak tak guna byk, kurang guna petrol, kurang la carbon release… kan kan kan…

banyak lagi cara nak jadi hijau… jadi, mari2 ramai2 jd hijau yer… sempena penghijauan ini…. sempatlah ai join… Walk for Children – 1 Malaysia Goes Green…

 me n lisa n ayish

peacee…. dpt gak amik pic ngan Lisa n Ayish… lari2 bersama TP, Fara n Emy (tokanggg amik pic….)

me n lisa

yeahhh, ini gambar sangat menghijaukan… errr, sila maapkan perbuatan kami yang ingin buat peace tapi x tau camna… :)

mood:hijauuuuu….~

Tuesday, March 8, 2011

bahawasanya saya ….

adeh… sangat tak konsisten menghupdate blog… dua minggu x hupdate… hu3… sy bizi la… <--- sambil selak2 kertas A4, buka2 excel, tekan2 laptop… hahhahaha… psss… saper penah wat camni??? kalo nak nampak bizi… nak2 kalau bos ada… cara yang senang… ‘sepahkan meja dengan helaian2 A4, pastikan monitor laptop ada window excel yag dipenuhi nombor2 dibuka’… bila bos lalu je, pura2 tulis sesuatu, click mouse seolah sedang melakukan tugas dengan bersungguh2… hahhahaa… jahat… nanti kalo ai jd bos, jgn harap nak tipu ai… hiks…

pgce11

PGCE 2011 (pic: gugel je)

haaa, Petroleum Geology Conference & Exhibition 2011… ai tgh attend conf ni la… idokle bz sgt pun… just dgr org present, sambil tgk2 booth yg ada… menarik gak.. tapi…

setelah melihat vid clip para geologi bekerja dengan bersungguh2 di celah2 belantara, bersungguh2 mengorek lautan… saya dengan ini dengan yakinnya melafazkan bahawa akan… <--- ok, tangan sudah menunjukkan tiga jari seperti pengakap ingin berikrar…

 

“MENJADI CIKGU SEPANJANG HAYAT… X MO KEJE LAIN DA…”

 

mood:~x saba nak hupdate pasal bandung…~