Friday, December 20, 2013

Jom Kongsi Ilmu–Tepuk Bahu, Insyaallah, Keluar Angin.

Hai semua. Assalamualaikum. Sihat semuanya? Sempena hari Jumaat yang mulia nih. Jom kita kongsi2 sikit ilmu yang kita ada. Oppp, ai bukanlah ustaz yang tinggi ilmu agama, tau serba serbi. Ai nak kongsikan apa yang ai tahu. Bak kata UAI, kalau ada menda baik tu, kongsi2kan lah. Toksah kedekut sgt. Hehehhe.

Akhir2 ni, bila stress buat keje, or ala2 cam nak pengsan buat notes utk kelas pengajaran, terus buka youtube UAI. Sambil2 buat keje, boleh lah dgr apa2 yang patut. Pastu boleh hilangkan stress gak. Gelak2 bila dgr ceramah UAI. Jadi, kebanyakan yang ai nak kongsi hari ni adalah ilmu yang ai baru tahu.

Satu
Takyah nak tepuk bahu sangatlah.

Haaa, ni selalu dibuat oleh org lelaki. Kalau g sembahyang kat surau ke masjid ke, tetiba nampak ada org tgh sembahyang, terus nak jadi makmum. Lantas dengan penuh kebanggan kita g tepuk bahu dia. Takyah uols. Cukup sekadar kita kuatkan sikit suara masa angkat takbir, nanti dia tahu, kita nak jadi makmum dia. Hahaha, baru tahu ni. Selalunya, main tepuk je. Mengong.

Dua
Eh, tak boleh nak tulis ‘insyaAllah’???

Boleh uols. Kan seketika dulu, panas seketika, kuar kat fb lah, email lah, sms lah. Jangan tulis ‘insyaAllah’, tulislah ‘in shaa Allah’. Dikatakan kalau tulis ‘insyaAllah’, makna jadi lain, dosa uols. UAI terang secara terperinci bahawa dengan menulis ‘insyaAllah’, takkan merubah makna asalnya iaitu ‘dengan izin Allah’. Melainkan kalau kita gunakan ‘ansyaAllaha’, baru makna jadi lain. Oooooo.

Tiga
Kentut??? Alaa, dah batal wudhu’.

Perasan tak, asal nak g amik wudhu’, time tu nak terkentutlah, nak terkencinglah. Pastu tgh sembahyang, kadang2 kita rasa cam dah terkentut. Lantas, berhenti sembahyang, amik wudhu’ balik. Syaitan ni memang suka ganggu kita sembahyang. Dia yang buat kita ala2 rasa terkentut. Tapi sebenornya takde. Si setan ni saje buat kita rasa ada angin kat usus kecil kita, buat kita was-was. Melainkan kita dah jelas terkentut, angin zassstt keluar disertai bunyian yang agak mendebarkan jiwa, then itu dah terkentut. Janganlah buat2 tak kentut plak.

kentut

mood:~jom kongsi ilmu ramai2~

Tuesday, December 17, 2013

Asam Pedas Pak Man–Melaka

Assalamualaikum semua. Dua minggu lepas, berkesempatan ke Melaka. Sempena wedding pakcik ai. Alang2 kita ke Melaka, jomlah kita serbu restoran asam pedas yang vavoom. Setelah memujuk2 adik ai, jadi ke Restoran Asam Pedas Pak Man. Slrppp.

Asam Pedas Pak Man 1

Asam Pedas Pak Man 3

Jeng jeng jeng. Kekuih muihan. Yehuu. Inilah desert yang dicari2. Kuih tradisional ala2 homemade. Pelbagai bingka uols. Ubi ada, jagung ada. Mari amik setiap satu kuih2 itu. Kalori kalori kalori. Serius sedap weh, kuih2 kat sini. Kalau kat KL nih, kuih2 ala2 kaler je lain, tapi rasa sama. Heh.

Asam Pedas Pak Man 2

Haaa, pernah dijengah oleh team Jalan-Jalan Cari Makan. Tak taulah zaman kak Maria ke, zaman Qi ke, masa Iqram. Entah2, zaman si Shiha tu. Hehehhe.

Asam Pedas Pak Man 5

Asam Pedas Pak Man 6

Asam pedas kan pari satu set plis. RM 7 satu set. Satu set dtg sekali ngan nasi putih, telur masin, sambal belacan. Berbaloi baloi. Haritu makan bertiga, tapi amik ikan pari ngan ikan tenggiri. Ikan tenggiri pulak RM 6.50 satu set. Kuah tak pedas sgt, tapi rasa rempah2 nya. So, xde lah terjelir2 lidah makan asam pedas nya. Best best best.

Asam Pedas Pak Man 4

Jom ramai2 kita serbu Asam Pedas Pak Man. Kalau nak riki2, jengah2 lah kat FB Asam Pedas Pak Man ye. Kedai ni kat area Kampung Ujong Pasir.
GPS koordinat 2.188461,102.265157.
Nak call pun boleh, 012-346 2924 (tapi x sure lah ni no Pak Man ke siapa)

mood:~ke Jonker Walk pun best juga~

Tuesday, December 3, 2013

sem-pur-na

Perlukah menjadi yang sempurna? Atau kesempurnaan itu sebenarnya penghalang ke arah hidup yang sempurna? Tempangkah langkah andai diri ini tidak sempurna? Canggungkah hidup andai peribadi jauh dari sempurna?

Kadang-kala, lelah juga diri bila terlalu ingin menjadi sempurna. Bibir tak pernah ungkap untuk menjadi sempurna, namun gerak badan jelas menjurus ke arah pencarian hidup yang sempurna. Sekali lagi, apa pentingkah kesempurnaan itu?

Perfectionist. Satu ungkapan yang agak menakutkan bagi diri ini. Jauh sekali diri ini untuk  menjadi seorang perfectionist. Uih, mana mungkin diri ini mampu digelar perfectionist andai bersepah tindanan kertas putih A4 di meja kerja. Susun atur fail tidak pernah lurus. Pen pula tunggang langgang, tak pernah cantik kemas kejap di dalam bekasnya. Itu baru yang terzahir di atas meja kerja, yang lain-lain?

Kelakar, diri sendiri jauh menyimpang dari sempurna, tapi mengharapkan sesuatu yang sempurna. Diri sendiri tak setampan mana, mengharapkan pasangan yang begitu cantik rupanya. Langkah sendiri begitu kengkang rupanya, yang dicari rapi tersusun langkahnya. Kelakarkan diri ini.

Belajarlah menerima kekurangan. Kekurangan diri sendiri dan juga orang lain. Eh, bukankah bertemu pasangan yang tidak sempurna itu, dapat menyempurnakan diri kita ini. Kita kurang yang kiri, carilah yang kurang kanan. Yang paling penting, terimalah seadanya kehidupan ini. Belajar menerima hakikat yang menjadi sempurna itu agak membebankan.

Jangan berlawan dengan arus hidup, namun cubalah susuri arus itu untuk sampai ke destinasinya.

mood:~saya seorang yang jauh dari sempurna~

Friday, November 15, 2013

Propwall Penang–Info Perumahan di Penang.

Assalamualaikum semua. Update pasal Langkawi x settle lagi. Nanti ye kawan2. Hari ni kita nak bercerita tentang Propwall Penang. Tetiba nak jenguk property kat Penang. Eh, kenapa? Nak pindah ke sana ke? Tet tenenet tenet.

image

Agak2 tak reti atau tak tau pasal sejarah mengenai perumahan di Penang, meh baca sikit pasal Penang kat Propwall Penang. Eh, baru tahu, jambatan baru dah nak siap tahun depan. Wow, senang lah nak ke Penang dengan cepat. Kot2 jammed kat 1st bridge, kita guna 2nd bridge.

image

Amboi, kemain mencanak2 harga psf utk condominium. Haa, kepada yang berangan nak duk kondo, tingkat lapanbelas ada balkoni menghadap laut, silalah bersedia dengan kenaikan harga yang begitu menawan hati ini. Eh, tapi harga psf utk landed houses cam turun je. Jom, sambar satu *check balance akaun bank yang kadang2 tinggal baki minimum je ^_^

image

OK, dah check balance tadi, ada 3.2 juta. Boleh lah beli sebiji kat Krystal Garden, Bukit Jambul. Ada 4 bilik tidur. Camna tahu? Cuba tgk ikon kecil kat belah kanan tu. Ada pic katil pastu tulis no 4. Bukan bermaksud kita perlulah tidur berempat di atas katil. Maksudnya ada 4 bilik tidur.

Tiada cash juta2 seperti saya? Jangan risau. Kita boleh buat kira-kira ringkas dengan menggunakan virtual kalkulator. Bolehlah bajet, berapa nak kena bayar sebulan. Kot2 cukup2 je gaji, takyahlah beli yang juta2, beli yang puluh2 ribu pun boleh gak.

image

Ada gak tabs untuk sesi Q&A. Boleh lah tanya berkenaan dengan property di board ini. Janganlah pulak g tanya pasal carian jodoh pula. Mampu tanya soalan ‘How safe is Penang Island?’. Kemain, tapi jangan risau ada pihak yang akan cuba jawab sebaiknya.

image

Haaa, berderet2 ko perumahan di pesisir pantai. Nampak dalam map, mcm dekat2 je rumah2 tu. Rasa cam org kat tepi pulau tu boleh hai hai org yang stay kat pinggir seberang prai. Hehehhe. Dengan taburan perumahan ini, boleh kita tau lokasi mana yang hot. Kot2 yang suka tempat happening, g lah cari kat area yang packed tu. Yang suka kedamaian alam semesta beburung berkicauan, pilihlah area yang tenang sikit.

Apa lagi, kepada mereka yang nak cari property di Penang, jangan segan jangan silu, mehlah jejenguk Propwall Penang. Bolehlah bajet2 sikit. Taklah kena tipu2 ke. Takpun, boleh lah start hitung2 kemampuan diri. Oh, tentang baki di akaun bank itu, baru perasan ia bukanlah RM 3.2 juta, ia hanyalah IDR 3.2 juta. Bolehlah buat bayar bulan2. ^_^

mood:~Propwall Penang memudahkan anda yooo~

Thursday, October 31, 2013

Ke Langkawi jom

Jeng jeng jeng. Bercuti lagi. Bersempena dengan cuti Deepavali dan Awal Muharram, kita ke Langkawi jom. Baru nak apply cuti, tetiba dpt keluar notis, offc cuti dari 1hb Nov sampai 6hb Nov. Haa, terlebih2 pulak cutinya. Tq boss. Teheee ^_^

Tq AirAsia. Dpt tiket yang agak murah lah. RM 203 pergi balik.OOO, tak semua ahli naik kapalterebang, ada yang bertransnasional juga. Bertolak Jumaat mlm, balik dari Langkawi hari Selasa. Selaku AJK yang melantik diri sendiri utk menguruskan program ini. Haruslah mengebook penginapan dan pengangkutan dengan segera. Musim cuti kot, takut penuh.

Penginapan
Cenang Resthouse

langkawi cenang myoutdoor

pic = www.myoutdoor.com

Setelah membuat panggilan ke sana sini (bersama2 fafai dan kerby) dengan perasaan gelabah (sebab kebanyakan dah penuh), dapat gak book kat Cenang Resthouse. Cantik ke idak??? Tema adalah bukak2 pintu terus ke pantai. Jadi inilah hasilnya. Dlm pic seolah2 begitu, tak taulah plak camna. Cenang Resthouse ada website, tapi x leh  nak visit plak. Overlimit bandwidth. Apakah permasalahan itu? Tapi cubalah g ke www.cenangresthouse.com. Kot2 dah solve ke problem nya.

Godek2 di Agoda Cenang Resthouse, baca review. Kebanyakan suka dengan lokasi. Cuma komen tentang kondisi agak tidak memberansangkan. OK lah tu, yang penting bukak pintu terus pasir-pasir memutih. 

Cenang Resthouse
Pantai Cenang, Langkawi
+601119978289 (Kak Ana)

Harga??? Kitorang book, 3 bilik. 2pax/room. 2 bilik tu harga RM95/nite. Satu lagi bilik special sket, ala2 bilik honeymoon katanya, RM 110/nite. Kenapa pilih bilik asing2? Ada org nak honeymoon ke? Idoklah, dah itu je bilik yang ada. Kitorang zaasstt kan je. Siapa yang dpt bilik honeymoon? Lat talilat laili tamplom lah ^_^

Dah dapat bilik, jom kita survey kereta plak. Total yang join trip adalah 8 org. Memula survey Innova. Rata-rata bagi rate RM250/day. Cam agak mahal rasanya. Jadi, kitorang decide nak amik dua kereta. Tapi total harga per day mestilah kurang RM200/day. Call, dapat kereta Kelisa Auto (semua kaki kiri pengkang, tak reti nak tekan clutch). Kelisa Auto RM70/day. Cari lagi satu kereta dapat Wira Manual, RM80/day. So, total sehari utk kedua2 kereta, RM150. Uit, under bajet. Yehuuu.

Kelisa RM70x4+20(sbb suh antar ke airport)=RM300. Wira RM80x4-20(diskaun deepavali katanya)=RM300. Both kereta dapat harga sama. Hehehhe, kebetulan. Namun, tetiba dpt msg dari owner kereta, Kelisa ada prob. Ganti dengan Waja Auto dengan harga sama. Woot woot. Nak contact no???

Kelisa (A)
RM70/day
+60132269120 (Anuar)

Wira (M)
RM80/day
+60125275019 (Zaini)

Penginapan dan pengangkutan dah settle. Harap2 semua berjalan lancar. Penat kerja siang malam, marilah kita bercuti. Semoga dapat merelakskan diri sambil berhuhahuhi di Langkawi.

Nanti kittew updwate piwcc kartt sannewww yerwwww
*feeling2 remaja belum baligh terjuih2 bibir ^_^

mood:~selamat bercuti semua~

Tuesday, October 1, 2013

Tindak Tanduk Maracons di Seri Mersing

Hai kekawan. Camna perasaan menjengah ke Oktober? Girang? Gembira? Girang gemirang? *wah, kata ganda baru. Owh, Happy Bday Cik Mar. Kalau Cik Mar baca blog nih, ai dengan berbesar hati ingin mengucapkan selamat ulang tahun kepada Cik Mar dengan ucapan, “jom kita keluar makan2”. ^_^
 
Ok, hari ni mari kita bergelak2 tawa lagi. Ai memang ditakdirkan untuk bersama kawan2 yang lucu. Dengan kes Batang Berairnya. Minyak TuTi lah. Hari ni kes sorang kawan yang suka terbalik2 kan perkataan. Kepada si polan, ai tahu uols baca blog nih. Silalah teruskan membaca dengan ucapan, “Terimalahhh!!!!!”
 
Pernah makan macarons? Sedap kan. Tapi selalu dapat yang agak manis. Tapi, manis2 tu lah yang sedap. Uih, dapat macarons yang filling nya masam2 sket. Perghh, terangkat wooo. Alkisahnya, hari tu ada bawa balik macarons dari Majlis Rumah Terbuka Great Eastern. Bagilah dia rasa. Oleh kerana itu kali pertama dia rasa menda alah tu, dengan perasaan ingin tahu, dia bertanya
Eh, memang camni eh rasa MA-RA-CONS
muahahaha, dah macam marathon bunyinya.
 
mobile_cuisine_macarons
pic credit to: www.mobile-cuisine.com
 
Sedang sibuk bergossip pasal retis, tetiba sampai pula isu artis luar negara. Ini seperti yang diceritakan oleh room mate mangsa. Muehehhe. Tgh duk cerita pasal lagu2 artis terkini, tetiba
Eh, apa lagu baru PETY KARRY tu ye???
Ko ingat Mariah Carey???
 
Mangsa adalah seorang yang sangat sibuk ya. Asyik outstation je. Ke sana sini. Hari ni balik dari Kelantan, esok terus ke Johor plak. Bz ngalahkan Rosemah. Antara salah satu tpt outstation adalah ke Penang. Jadi, otw balik dari dinner, tetiba nak tertanya, stay kat mana bila outstation kat Penang nanti, lantas jawapannya
Nanti kan Penang, I stay kat Hotel SERI MERSING
Krikkk, krikkk krikkk, benci lah, outstation kat Penang, stay kat Johor. Hotel Seri Malaysia ngek.
 
Eh, orang kata mentadak mentadu boleh tiru gaya orang tidur ya? Selalu kan masa kecik2, kita selalu ckp kat binatang tu, suruh tiru gaya si polan si polan tidur. Kebetulan adalah seekor mentadak mentadu kat dalam rumah, lantas mangsa dengan penuh teruja mengalu2kan kehadiran makhluk hijau tu
Eh, ada TINDAK TANDUK lah!!!
Ko ingat binatang tu kata ganda???
 
ffffound mantis
pic credit to: www.ffffound.com
 
WeChat glamour kan sekarang? Kalau bosan2, g cari geng2 baru kat Look Around nye fasiliti. Tapi skang pas update, dah tukar kpd People Nearby. Kalau rajin, shake2 lah phone tu. Kan Oman?? Berbalik kepada mangsa yang suka juga menggunakan WeChat, lantas mengusulkan kepada weols utk sama2 mencari kwn2 di sekitar
Eh, korang, jom kita LOOK SURROUNDING
Wahh, meletop. Look surrounding. Dah mcm serunding bunyinya.
 
Tak sabar nak g dinner malam ni. Mesti ada lagi. Iyalah, kot2 dinner kat MALAY VILLAGE ke? Kan kan kan ^_^
 
mood:~ampun haziq, ampunkan saya haziq. miahahhaha~

Sunday, September 22, 2013

Benarkah Ia Berair???

Kisah Benar ini ada kena mengena dengan perkataan BENAR. So, benarlah cerita ini sebenar-benarnya.

Ingat lagi kisah TuTi. Kali ini, lain plak ceritanya, namun dari org yang sama. Hahahah. Kemengongan individu ini agak tidak tercapai akal manusia marhaen. Beliau adalah sejenis magis yang begitu magika sekali. Tippie namanya. Eh, terbgtau plak ^_^

Class_83_KTM_Komuter_train,_Kuala_Lumpur

pic: tq ktmkomuter.com

tutt tuuttt. cekechek cekechek. Haa, mesti ramai yang selalu naik komuter. Nak2 kalau yang duduk luar KL. Sonang nak g keje. Naik komuter je. Jimat pun jimat. Takyah nak stress ngan jem. Masuk komuter, cari port baek punya, krohhhh krohhh. Bangun2 dah sampai Batu Caves. Hahahaha.

Ni kes kawan ai yg tak biasa naik komuter. Siapa? Latipah ke TP namanya. Muahahaha. Dia jarang naik komuter. Di kala satu ketika, naik komuter dari Seremban. Ke dia nak g Seremban. Dalam perjalanan nak sampai destinasi, kawan dia pun call. Iyolah, nak  bajet2 time nak pick up kat stesen komuter nanti.

“Oitt, ko dah kat mana??? Dah nak sampai ke???”

“Entah, aku tak sure. Jap aku tgk kiri kanan sket”

“Haa, aku nampak signboard stesen ni, jap eh”

“Alamak, tak nampak sangat lah sigboard nya”

“Kat mana, Bangi? UKM? Serdang?”

“Haa, dah nampak sikit2, aku kat Batang”

“Uit cakap kuat sket, x clear ni haa, putus2”

“Uish, batang apa nih, aku nampak ujung urufnya R”

“Haaa, aku kat BATANG BERAIR!!!!!!!”

Krikkk krikkkk. Dengan magnitud lontaran vokal yang agak besar. Tanpa segan silu menjerit BATANG BERAIRRRRRR. Sejurus selepas itu, barulah jelas nampak signboard  tu yang tertulis…

21300 - Batang benar

pic: tq to sayafaiz.blogspot.com

“Mongokkk!!!!! Batang Benar lah, bukan Batang Berair”

Tettt, tetttt. Line putus. Buat pengetahuan anda, beliau adalah seorang gadis murni yang manis bertudung serta ayu wajahnya. Imagine sket, gadis ala2 puteri gunung ledang, menjerit perkataan BATANG BERAIR kuat2 dalam komuter yang ramai org. Sungguh mengagumkan suasana itu. Muahahahhaa.

mood:~stesen seterusnya, BATANG BERAIR, miahahahhaa~

Saturday, September 21, 2013

Anak puan ni memang tau!!!

Wahai pembaca blog yang budiman, ingatlah bahawa, jika dikau tidak mengenali seseorang itu dengan begitu jelas, janganlah main redah bercerita tentang orang yang dikau agak kurang kenal itu. Nescaya, celakalah dikau nanti ^_^

Uhuiii, memang ai agak sukar nak ingat nama seseorang tu. Sebagai tukang ajar, memanglah tidak ohsem sifat itu. Main redah je panggil nama student. Bertukar-tukar. Imran panggil Azmi, Aziemah panggil Atiqah. Agaknya, para pelajar dah redha, angguk kan jelah bila ai salah panggil. Redho dan pasghah.

Ada satu kes ni, parent datang nak tau perkembangan anaknya. Sampai je meja, terus dipanggil utk menghadap parent tu. Kawan ada bgtau nama anaknya tu, terus terbayang student tu. Masuk je discussion room, tgk muka adik dan emak student tu, confirm terus, itu adalah student yang dibayangkan.

 

“Hi Sir, camna nak anak saya? OK?”

“Ooo, dia OK. Tiada major problem. Cuma dia suka datang lewat???”

“Ehhh, really??? Hari2 saya call dia. At 7am, sharp”

“Ooo, maybe stuck kat traffic jam kot, dia kan duduk luar”

“Ehh?? Nehi nehi nehi, dia stay kat hostel. Hanya sekangkang siamang je dari kolej ni”

“Eh??? Saya ingatkan dia stay luar”

 

Tet tenenet tenettt. Percanggahan fakta di situ. Ooo, kureng tul student, tipu2 ai. Tiap kali dtg lewat, dia bagi alasan traffic jam. Huhhh, siap ko!!! I bagi enambelas mukasurat tutorial.

 

“Puan, kena siasat ni, kenapa dia dtg lewat”

“Betul, SIAP DIA!!!!!!!!”

“Belasah dia puan, belasahh!!!! *ok, ini tipu ^_^

 

Lepas abis discussion, terus bergegas ke kelas seterusnya pulak. Sambil otw nak ke kelas, sempat tanya kawan tadi. Eh, Si X yang mak dia datang tu, yang kurus2 kan. Sama muka mak ngan adik dia dengan dia. Namun…

“Deyy, bukan lah, si X yang tembam2 tu, bukan yang tinggi2 tu, student sendiri pun x kenal. Adoyai!!!”

Haaaaa???!!!! Krikk krikkk. Glup glup glup.

 

mood:~teheee. jangan risau. sib baik sempat clarify ngan parent tu~

Friday, September 20, 2013

Aqiqah–Faqiha Nuryasmin & Mohd Aisy Naufal

Aq AY01

Tudiaaa. Mak Ngah jadi pembuka entri kali ini. Tq Mak Ngah datang rewang2. Pagi2 dah potong timun, bawang, lobak. Yg lain terbongkang lagi. Kah3. Lain kali join lagi yer. Letih yer, sampai tertdo2 Mak Ngah. Hehehhe.

Aq AY02

Filzah Nurhumaira. Dah tak boleh panggil lagi adik lah yer. Kena panggil Kakak. Ni adik ai yer. Bukan anak buah. So, kecik2 dah jadi makcik lah kamu je Jijah. Camna boleh dtg nama Jijah. Tulahh, nama glamer sangat, Filzah. Ujung2 bila org tanya, nama siapa, terus Jijah disebutnya. Teheeee.

Aq AY03

Mohd Aisy Naufal. Anak buah yang kedua. Gebu kan. Beliau sedang dalam percubaan menipiskan bibir. Jangan risau baby, kegebuan bibir adalah trademark keturunan Inchek Mislan. Berbanggalah. Muahahaha. Masih lagi tertanya2 kenapa Aisy sgt takut dgn diri ai. Bila nampak, terkebil2. Bila ai dukung, terus. Menangis cam kena dera. Why Aisy??? Am I too beautiful??? *tetiba ^_^

Aq AY06

Yaa, mari beratur ikut turutan. Diikuti Inchek Mislan dan Yasmin, Sufe dan Aisy serta Iwan dan baby tua yang nak keliling jugak Alisha. Sesi bermarhaban sambil memberi restu. Semoga menjadi insan yang baik dan berguna. Amin.

Aq AY07

Nampak tak? Walaupun masih kecil, mereka dah mula cubit2 sesama sendiri. Serkarang ni, cuma Jijah dan Alisha yang dah ada kaki (boleh berjalan), cuba bayangkan kalau empat2 dah dpt kaki. Mak oiii, meriah Mak Jemah. Sekarang pun dah terjerit2, gaduh2 sepah rumah. Pantang ada mainan, gaduh je. Sib baik ada uncle nya ni yg garang. Boleh lah jeling2.

Aq AY09

Ya rabbi, org sibuk marhaban, ko sibuk nak peace2 yer. ^_^

Aq AY10

Umi, Abah dan Yasmin. Jijah tengah ngorok. Ngamuk2 sebab mata masuk syampu. Hahaha. Terus amukan ablasa lah seketika. Terus tdo tak bangun2. Owh, Yasmin dilahirkan dengan keberatan 4.6kg. Sungguhlah gebu. Jijah dulu pun gebu jugak. Nengok skang, dah mcm retis. Slim kemain.

Jijah, masa first time nampak Yasmin, tanyalah kat dia, siapa baby nih. Confident je dia bagi nama gelaran baru kat Yasmin, Baby Lat. Bila tanya kenapa, katanya sebab bulat. Aiyooo, kecik2 dah pandai yer. Skang ni, sambil nak tdo kan si Yasmin, sambil bagi nasihat kat Yasmin, jangan makin banyak sgt, nanti lagi bulat. Hamboii, sib baik ko tak sound uncle ko ni kan.

Aq AY11Aq AY12

Jemput makan. Semuanya masak sendiri. Ada kurma daging, pajeri nenas, ungkep daging, sup tulang, lempok durian dan lempeng, bubur kacang hijau, ayam rempah. Slrrpp, sape dtg awal, dpt lah merasa. Yang lewat, ujung2 lah.

Owh, tq kawan2 yang sempat dtg. Buck, Haziq, Amni, Faizin, Affa, Man, Aboi, Ling, Fafai. Muah muahhh. Owh, kaler khemah kena ada dua. Biru utk Aisy, Pink utk Yasmin. Cer imagine kalau gabung 4 org buat Aqiqah sekali, mau terus gantung jalur gemilang keliling. Nak empat warna katanya.

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Aqiqah utk Aisy dan Yasmin. Utk anak ai bila??? Erm… Silalah rujuk kepada…

 

Aq AY100

Makcik-makcik cute nih ^_^

mood:~apahal ai tak sorang2 pakai baju pink??? menchik tau sabotaj. Hahahha~

Wednesday, September 18, 2013

Tuesday, September 10, 2013

Jely Tonton Apa???

Jom skodeng apa yang terkini di pawagam. Ada banyak gak movie yang ada di pawagam skang. Ayuh, kita tgk apa yg si Jely dah tonton. Ton ton kak tonnnn!!! *sejenis kata kuncikah???

We’re The Millers

We Are The Miller - fanpop

Hahahahha, hahahha hahahhaa. Gelak tak abis2. Kelakar weh cerita nih. Serius hilang stress tgk cerita nih. Camna nak menyeludup dadah dengan sembunyi? Haa, inilah dia inti cerita dia. Mr David nak seludup dadah dari Mexico, tapi nak buat secara sembunyi. Jadi, dapat ide utk buat satu family pelesu. Masalahnya, dia main grab je sesiapa nak jadi family dia. Rose, jiran sexy kebabom (Jennifer Aniston) jadi mak, Casey pompuan gelandangan mana ntah, jadi kakak, Kenny, jiran lelaki dara bawah umah. So, diorang travel ke Mexico naik RV, pura2 ala keluarga bahagia.

Macam2 lah jadinya. Babak yang masih diingati, Kenny kena sengat labah2. Membesau ko teloqnya. Part Jennifer Aniston menari2 ala stripper masa kat workshop RV harus ditonton dengan penuh ketekunan. Mak aih, meletop sungguh cutting badan wanita itu. Yang paling best, last sekali, sebelum credit keluar, ada bloopers. Mak aih, paling sweet masa pasang lagu tema Friends. Hahahha, terkesima Jenny, tak tau nak buat reaksi apa.

Bintang Jely = 3.75/5

 

Tanda Putera

Tanda Putera - wikimedia

Ok, cepat ngaku. Siapa yang nangis masa tgk Tanda Putera? Cepat ngaku. Boleh jadi geng. Uih, bila baca org lain review, ramai yang kata nangis2 masa tgk Tanda Putera. Dalam hati terus terus berkata dengan lantangnya, elehhh, apa barang nangis tgk Tanda Putera. Hambikkkkk, masa Cik Aisl meninggal, sedu2 ok nangis. Dahlah jari2 penuh dengan cheese twisties. Tpaksa kesat2 dengan comotnya.

Sape kata cerita ni rasis? Pooodahhh!!! Tgk dulu baru nak komen. Sibuk nak komen2 feeling2 hebat. Mana ada rasis. Sepak laju2 kang baru tahu. Chup, sib baik Tun ada. Kalau tak, kita panggil MAS tu MAL.

Bintang Jely

3.5/5

 

Pawn Shop

Pawn Shop - horrornews

Krikk krikkk. $^%Q#$^&^*E$#%#(
Sama ada ai yg bangang atau sebaliknya

^W#%@#$%&^%%#$#$@$ *sambung mencarut ^_^

Bintang Jely

0.023/5

 

Meh le sesapa yang nak nonton sama2. Ayuh ramai2 nonton wayang. Kan lagi best kalau diteruskan, nyanyian Negaraku sebelum wayang bermula.

mood:~Negaraku….~

pic:~credit to google.com~

Wednesday, September 4, 2013

Ke Port Dickson plak yeoppp ^_^

Krikkk krikkk. Bunyi cengkerik sebab lama tak update blog. Keh keh keh. Jom kali ni kita g PD pulak. Port Dickson. Idea melepak2 di PD telah diusulkan tanpa rasa segan dan malu oleh ai, bersempena birthday yang baru2 je lepas nih. Hiks. Ayuhh, kita serebu Bayu Beach Resort.

PD 201301

Yasmin dan kakaknya, Jijah. Bertambah lagi adik2 ai nih. En Mislan hampir menggandakan bilangan dozen anak2 beliau. Ayuhhh.

PD 201302

Jijah, Diha, Iwan dan Alisha. Yaa, rabbi Alisha. Nampak kecik je, tapi paling lasak. Tak berhenti bergerak2. Tak kira dengan celoteh ntahapapntah tuh. Beriya2 bercakap, tapi sepatah haram tak faham. Hangguk2 je lah dik oit.

PD 201303

Diha, omak si Alisha. Nengok, baru tahu, anaknya ikut perangai siapa. Kehkehkeh.

PD 201305

Acara merendam kanak2. Supaya menjadi diver yang berjaya. Untung2 boleh ganti Pandalela Rinong. Eh, nama dia ala2 renang lah. Mungkin sebab tu jd diver kot. Baru perasan. Lihat Jijah, tak perlu dipegang. Tinggi menggalah. Woww, melihat kelebaran diri, terus insaf seketika. Cancel plan nak makan KFC. T_T

PD 201308

Gasak ko. Berbanana boat seround. Punyalah berderet, termasuk ngan dua org yang belakang sekali tu (tak kenal pun sape). Terus sejenis bergerak perlahan je. Berat sgt kot. Beriya2 menjerit, nak nak masa jatuh dari banana boat. Joyehh, syiokk meh. Sorang RM 15. Mahal ke idak tu??? OK kot.

PD 201309

Aisy. Sorang lagi anak buah. Baru 4 bulan, 8 kilo. Haa, semangat ko. Gebu cam pakciknya ni ha. Alisha yang dah nak masuk dua tahun, baru 7.2 kilo. Ni kalau di libas tangan kat Alisha, tergolek terus Alisha. Sampai skang, kalau nampak ai, mesti penuh kehairanan. Tak kelip2 mata pandang. Pastu bila dukung, nangis. Huwaaa, napain x suka ai??? napain napain???

PD 201316

Sambut tiga orang sekali. Jimat kek. Tulah, saper suh lahir dekat2 tarikhnya. Kan dah kena share kek. Hahahaha. Dila, Ahan, ai. Ooo, Jijah pantang nampak kek. Yuyuuu katanya.

PD 201310

En Mislan dan askar2nya. Alhamdulillah, semuanya OK. Berjalan lancar. Betullah, kata orang. Apa2 pun, buruk manapun kita, teruk camna kita, biar semua orang tak suka kita, family kita tetap ada untuk sokong kita. Mungkin perkataan sayang jarang muncul dalam perbualan di antara keluarga, tapi percayalah yang mereka sentiasa ada untuk kita.

Akhir kata…

PD 201306

Nak duit raya ^_^

mood:~jerenih oh ayaq kat PD~

Monday, May 13, 2013

KNAPPA Camera IKEA – jiyeahhh, den monang…

Assalamualaikum semua. Yeahh, menang lagi kali ni. Alhamdulillah. Bulan lepas Ikea ada anjurkan contest. Ikea Snap and Win. Saya, selaku warga Malaysia yang memang gemar join contest2 nih, teruslah dengan bangganya join contest Ikea nih.

Mudah je join aritu. Snap pic dan terus upload kat Instagram dengan tag khas. I join tag #IKEAMYstore. Syaratnya ambil pic kat Ikea, dalam apa jua pose, pastu upload. Ada gak #IKEAMYkids dan satu lagi dah terlupa.

fazdly ikea 1

Itu nama saya. Terselit2 antara pemenang2 lain. ^_^

fazdly ikea 2

Tadaaa, inilah hadiahnya. Knapp Camera by Ikea. Kamera digital diperbuat dari kadbod. Wahh, klasik gitu. Jangan memain ko. Nampak cam alat permainan je. Boleh ke guna nih. Ke ala2 buat perhiasan je.

Setelah diteliti di youtube, barulah tahu camna nak gunakan. 2.3 MP. Cam kamera berihitam I dulu2. Ia gunakan 2 bateri AAA. Takdelah flash ye kawan2. Juga tiada image stabilizer. Begitu juga zoom, xde lah nak zoom2 bagai. Basic digital camera. Takdelah canggih cam kamera Yuna tuh.

Nak amik pic, tekan punat kat depan tuh, pastu tunggu 8 saat, baru imej akan dicapture. Jenuhlah plak nak menunggu. Hehehhee. Nak tengok pic lepas amik, takde lah senah oiii. Kena g tgk kat komputer. Cucuk kan je USB port tu, barulah boleh tgk.

fazdly ikea 3

Ini pic yang memang sedia ada dalam kamera.

fazdly ikea 4

Inilah pic yang diambil oleh saya. So-so lah kualiti nya. Kesimpulannya, pic memang berpotensi utk menjadi kabur dan tak sharp. Jadi, Knappa nih bukanlah direka utk menjadi kamera digital yang hebat. Just utk fun dan koleksi barang2 Ikea.

Kalau nak tgk full review pasal Knapp nih, g lah jejenguk kat youtube. Nak tempek kat sini, tak reti plak. Satu lagi info yang menarik. Ikea tak jual Knappa kamera nih. So, limited edition gitu. I salah sorang yang ada Knappa ni. Hewwhewwwhewwww ^_^

mood:~ ^_^ ~

Thursday, April 18, 2013

Cendol Bakar–Kuala Selangor

Cendol Bakar??? Apakehalnya nak dibakar cendol tu??? Tak cairkah cendol itu??? Adakah ia adalah cendol versi panas. Ala2 pencuci mulut yang panas kena tiuptiupfuhfuhh sebelum makan???

Cendol Bakar 1

Mari terjah. Jaga-jaga, ada yang memeghati. *hoi, ko ingat cerita Galaksikah??? Jom fafai dan zul, kita serbu cendol itu.

Cendol Bakar 2

Jengjengjeng. Inchek Iqram Dinzly dah menyinggah dulu ghupanya. JJCM nye team dah belasah cendol bakar ni dulu. Oleh kerana sangat teruja dengan nama ‘bakar' tu, jenguk2 lah dapur tempat diorang siapkan semua tempahan cendol. Kot2lah ada ala2 tempat panggang seperti kambing guling di bufet ramadhan. Eh, xde???

Oooo, setelah ditanya-tanya dengan rakyat tempatan yang sama beratur dan sedikit pembacaan di banner yang tergantung, barulah tahu. Nama Bakar tu datang dari resepi rahsia cendol ini, gula merah yang dibakar. Ada juga soksek yang mengatakan bahawa nama ‘bakar’ itu adalah nama owner kedai ni. Begitulah alkisahnya.

Cendol Bakar 3

Pilih, jangan tak pilih. Harga dari RM2.00 – RM3.50. Ada yang campur deroyan, tapai, pulut dan sebagainya. Oleh kerana ketamakan yang melampau, ditambah pula cuaca yang sungguh mencengkam jiwa, maka kami bertiga telah memilih menu yang semuanya ada. Berdasarkan hirarki menu, ia seharusnya paling bawah sekali. Kalau ada yang lagi bawah, itu yang kami pilih. Cendol Durian Pulut. Sedap koo makan cendol durian di kala cuaca khatulistiwa yang panas membara ni.

Cendol Bakar 4

Lihat ada kertas kecil di tepi mangkukk cendol. Itu adalah kertas menu, yang boleh didapati berdekatan kaunter. Sebelum sampai kaunter, amik kertas menu, tik kat menu yang digemari, bila sampai kaunter terus serah je kat kakak kaunter. Takdelah sindrom gagap dan parkinson di kaunter sehingga menyebabkan org yang beratur dibelakang memaki kita secara senyap namun intim.

Cendol Bakar 5

Panjang ko beratur. Ni baru yang dine-in, tak nengok yang drive-thru. Siap ada Rela yang menjaga dan menyelia lalu lintas. Wah, cam kenduri kendara di mana orang sedang bergumbira. Masyuk masyuk. Bukan setakat ada cendol, ada juga gerai2 yang menjual rojak buah,, rojak mee, aiskrim goreng, ayam goreng. Ala2 pesta konvo gitu.

Cendol Bakar 6Cendol Bakar 7

Maaf ye zul dan fai. Saya dah berusaha sedaya upaya untuk menerangkan pic yang diambil. Namun, ia tak berjaya. Walaubagaimanapun, anda berdua tetap kelihatan berseri dan bercahaya kerana anda adalah insan yang berseri di hati dan sanubari. Teheee ^_^

Camna nak g Cendol Bakar nih??? Mudah sahaja, gunakan highway LATAR. Jika anda dari KL, sampai di exit Kuala Selangor, ambillah susur ke kiri. Pastu terus je, dalam 10-15 minit, sampailah anda. Cendol Bakar itu berada di sebelah kanan anda. Ia bersebelahan dengan stesen minyak (Caltex kalau tak silap).

Jom singgah makan cendol ramai2. Bawa anak, bini, suami dan juga skandal. Eh…

mood:~makan makan dan terus makan~