Wednesday, March 23, 2011

trip ke Bandung–post3

tuduuu… tadaaa versi muncung2 mulut… hiks… ok, sebelum ke pasar baru, meh le jenguk2 tpt tinggal kitorang… dago guest house… artu decide nak stay kat jalan dago… supaya mudah shopping dgn jayanya… jadi, dago guest house ni kat hujung jalan dago… agak terasing sket… memula seram gak… dekat2 ngan sheraton bandung… so, kalo naik teksi, cakap je “hotel saya dekat sheraton ye pakk, dekat ye pakk, bukan di sheraton”…

dago guest house

dago guest house

kalo booking on9, dpt murah sket… kira2 IDR 500,000 utk 2 hari utk 2 bilik… kira IDR 125,000 utk satu malam… lebey kurang 50-60 hengget la… bilik besau… selesa… sebenarnya dago guest house ni sebahagian taman budaya bandung… bgn2 tdo, terkejut tgk sebelah bilik ada dewan sebesar alam.. hehehe.. dewan teater rupa2nya… bfast siap anta ke bilik lg… terasa artis sebentar… direkomen secara manja2 oleh ai yer…

tips: kebanyakan hotel2 bajet kat bandung ni didn’t allow us to make reservation… walk-in gitu.. so, apa yg kita boleh buat, kita book dulu hotel sehari dua, pastu carilah hotel2 yg berkenan… cam kitorang, lepas dua hari kat dago guest house, tambah lagi sehari, then hari terakhir duk kat cihampelas plak… tapi, harga seriyesli range2 camtu… takat 125,000-200,000 la… ok la tu…

pasar baru

tadaaa… sampai sudah di pasar baru… di sini seperti berperang ye tuan2 puan2… amboi… seperti amazing race pun ada gak… coba bayangkan kedai2 spt di jalan TAR itu, namun ada 7 lantai… aiyooo, sejenis kena rajin berjalan2 utk mendapat harga pakaian yg berpatutan… kena hati2 dan bergantung pd nasib… cuba bayangkan, kedai sebelah2 je nih, tapi… harga beza sampai dua kali ganda… nangessss…

tips: janganlah anda hegeh2 nak ikut kwn2 shopping skali… ai wat camni… berpisah, set jumpa jam berapa kat mana… selalu kitorang akan jumpa kat dpn eskalator ke… huhh, berpeluh2 yer shopping di sini, walaupun ber air cond bagai…

pasar baru kain

sempatlah membeli belah utk pakaian di kala raya nanti… berseri2 keluarga inchek Mislan raya nanti… nantikan… hhehehee..

tips: ooo, sila bw shopping bag… alaaa, beg dr woven material tuh… sebab nya, lenguh jari nak bw plastik kecil2 tuh… kalo bw shopping besau2 tuh, sumbat je dlm shopping besau tuh… sonang cerita…

pasar baru makan

lapaaaa, lapaaaaa… jom makan… jgn risau… kat tingkat paling atas ada food court… ahaaa, bila sampai je, terus ramai2 serbu… kitorang pun decide nak makan di kedai Pak Yokk…. huhuh, betul2 sebelah kedai kasut…

pasar baru makan nasi

ini namanya nasi set ayam… hahaha, sgt tidak special namanya… mostly, kalo set, inilah dapatnya… nasi, ayam kurussss… seriyess uiii, ayam kat bandung, kurus2 yer… pastu ada tempe, ngan tauhu… then sup nye agak pelik yer.. tetiba ada setongkol jagung dalam tuh… manis pun iye rasanya… agaknya gitula sup dorang… ai makan apa?? ai feeling samantha schubert gitu…

pasar baru makan chicken chop

nape ai makan nih?? masa pesan tu, nama makanan tu sikit punya gempak, apa ntah, da lupa.. rupa2nya… cikencop uols… hahhahah… tak cukup… kena order yg lain2…

tips: silalah order jus apukat @ avocado… sgt nyosssss… x sempat nak amik pic…. sebab sedap srootttt srooottt sgt… tetiap kali makan kat sana, pasti order jus apukat… slrpppp… ada coklat2 lagi…

oooo, kalo tgh shopping2 di pasar baru, tetiba rasa haus… no worries dear… sebab ada..

pasar baru dingin

dinginnn…. dinginnn… igtkan jual peti ais… ghupa2 nya jual air dingin… hahhahaa… psss, sila tawar menawar yer… kang dia titik abis2an… standard jus minute maid 8,000… pocari sweat pun 8,000… kalo mahal sgt… tinggalkan saja… ramai je jual air camni…

itu dia, cerita pasar baru… syiokk, shopping kat sini… tapi byk shopping utk kwn2 n family je… utk diri sendiri??? sehelai dua je la.. alhamdulillah.. pas ni nak shopping di mana???

tadaaa…

karika sari teaser

pesanan dr malaysia: 18 bungkus pisang salai keju, 13 bungkus pisang salai blueberry… terimalahhh…

mood:~katanya brownies kartika sari sedap??? betulkah???~