Wednesday, March 15, 2017

Day 1 - Beijing Shanghai March 2017


Draft Itinerary kami di Beijing Shanghai

Day 1

Sampai airport Beijing, PEK dalam jam 5.50am. Flight kami je kot yang sampai waktu tu. Sebabnya org yg sama juga jumpa masa beratur nak cop passport. Jadi, tak ambil masa lama sangat. Lps je cop, terus ada lukisan greatwall kat dinding. Kot ye xde masa nak g greatwall, amik pic kat situ je la. Haha.

Kebetulan, arrival di tingkat satu, stesen teksi juga di tingkat yang sama. Maka terus je berjalan ke pintu keluar, sambil merujuk signage teksi. Abaikan sesiapa yang cuba tawarkan teksi (walau ada yang berpakaian formal, seolah2 pegawai airport). Terus keluar, beratur untuk ambil teksi. Buat2 tak faham kalau ada yang sibuk suh amik teksi tempat lain. Nak lagi afdhol, ngomong jawa sikit2, biar terkedu terus ulat2 teksi ni. No I don anderstand! Go away go away!

Dapat teksi, berdoa agar tak kena tipu. Maklumlah first experience ni. Alhamdulillah, dari Beijing Airport ke Chongwenmen, tak sampai 100 yuen. Ok sangat, sebab baca blog2, bajet adalah dalam lingkungan 100-120 yuen. Maka sampailah kami di Beijing Huiyuan Apartment, betul2 atas Beijing New World Shopping Mall. Dah hari terakhir, baru kami discover yang groceries store kat mall tu ada jual daging halal. Cehh, penatnya g jauh2 nak cari makanan halal. 



Sejuk. Lepas je masuk bilik, terus cari kopi kat mcd. Leganya. Oh, sebelum tu, terjadilah peristiwa ayam itik dengan org yg handle penginapan. Masing2 tak faham apa yg cuba disampaikan. Sudahnya, minta wifi password, on wechat, borak2 guna wechat, walau duduk sebelah2. WeChat ada fungsi translate. Senang sikit. Walau kadang2 krik krik. Bila minta wifi password, tak dapat, rupa2nya sebut 'six' tapi tulis '5'. Pengalaman pengalaman, 

Lps mengopi, snap2 pic di kala pagi org sibuk nak pergi kerja. Ibarat kita sibuk nak g kerja, tiba2 nampak abam2 nepal sibuk amik pic dpn sogo. Cenggitulah gamaknya. Lps puas jadi abam nepal, rehat2 sekejap. Siap utk ke explore kota beijing.


Destinasi pertama. Tiananmen Square (subway Qianmen, line 2, Exit A/B). Berdasarkan map, sebelah je Forbidden city. Ikutkan ramai pelancong akan ke Forbidden city, tapi kami ke Tiananmen square sebab ia percuma! Jalan2, sampai terlajak ke Avenue (lupanama). Cantik! Shopping street berkonsepkan kota lama. Sempat rembat aiskrim sedas.

Terus ke Railway Museum. Tgk pic2 keretapi lama, sampailah yang yang paling baru sekali. Oh, kat Beijing ada banyak stesen keretapi. North la, South la, Beijing Station lah. Hati2 ya. Kemain besar tengok mesin nak cop tiket, Dah macam peti ais.



Lepas ke Railway Museum, teruskan perjalanan ke area Masjid Niujie (subway Guang'anmen Inner, line 7, Exit (lupa, C kot) nampak KFC, ke kiri sampai ke jalan besar kedua, ke kanan). Cari makan! Kat situ banyak restoran makanan halal. Slrppp, melahap mee tarik. Begitu mencabar nak order. Kitorang siap snap2 pic makanan org lain, then tunjukkan kat cashier. Siap panggil supervisor dari dapur sebab kakak cashier nervous nak ambil order kitorang. Masa nak order, supervisor ada buat bunyi suuusshh susshhh. Kitorang ingat dia nak buat bunyi mee slrpp slrrpp. Kitorang pun angguk enamkali, Sampai makanan, pedas mendedau, Rupanya sushhh sushhh tu dia tanya nak pedas ke tak? Kitorang plak angguk sampai enamkali, jadi bayangkan?

Singgah di Masjid Niujie. Tenangnya! Ikut sejarah, dah lama sangat masjid itu (lupatarikh). Cantik ukiran2 di masjid tu. Sangat terperinci. Nak amik wudhu pun, disediakan air paip yang hangat. Ada kedai jualan dalam kompleks masjid tu. Murah2 juga barangan. Sempat rembat travel sejadah (itujesouveniryangdibeli). Lepak2 kejap, amik nafas, balik apartment. 

Malam, konon nak shopping. So kami ke Silk Street (subway Yonganli, line 1, Exit A). Sampailah kami ke Silk Market. Berdasarkan bacaan blog, dulu2 silk market ni kat bawah, tapi sekarang dia dah pindahkan ke dalam bangunan. Silk Market ni ala2 GM Plaza or Kenanga camtulah. Tapi?????? Mahal2 harganya. Keliru kejap. Satu fridge magnet dah sampai 48 yuen ~ RM 30??? Jadinya berjalan2 sahajalah dalam market tu. Tak beli apa2. Memang camtu ke harganya? Ke kami salah mall. Haha. Teruslah membawa kaki ke area Salintun. Kawan nak amik pic kat sana. Happening malam2 kat situ. 

Tragedi ugutan teksi berlaku. Jengjengjeng. Nak ke Salintun tu, teksi nak caj sampai 100 yuen. Gila ke apa? Terus berlari2 masuk mall balik, g exit jauh sikit amik teksi lain. Nak tahan teksi kat Beijing ni agak mencabar, sebab tak tau kat mana nak tahan teksi. Dapatlah juga teksi ke Salintun area, snap2 pic, makan2 then balik. Ada bangunan Intercontinental hotel yang sangat cantik! Bertukar2 warna. Lepas puas makan, nak balik, tragedi teksi berulang kembali. Gangster ulat teksi berlegar2 di tempat orang nak tahan teksi. Jadi teksi taknak ambil kitorang. Teksi2 yang datang kebanyakan dah ada pelanggan (ala2uber) atau nebes tengok gangster tu. Sejam juga lah nak dapat teksi. Alhamdulillah sampai juga apartment malam tu. 

Compact Iti Day 1
KUL - PEK
Chongwenmen (Apartment)
Tiananmen Square - Railway Museum - Niujie Mosque
Silk Market - Salintun

mood:~mari banteras ulat gangster teksi~

No comments: