Friday, March 17, 2017

Day 2 Beijing Shanghai March 2017


Jeng jeng jeng. Sampailah masanya kita pergi ke tempat yang memang teringin sangat nak pergi. Great Wall of China. Ada banyak sebenarnya point nak memanjat tembok besar ni. Tapi kita pilih yang senang untuk di akses menggunakan pengangkutan awam. Kami pilih Badaling.

Kalau ikutkan, plan asal nak ambil pakej day tour. Kos day tour lebih kurang 60-70 usd. Kos agak tinggi, sebab kami berempat je. Tapi bila cari info, dapatlah panduan lengkap macam mana nak ke Badaling Great Wall. Naik bas (Bus 877, 10 minit jalan kaki dari subway Jishuitan, Exit B2), harga tiket 12 yuen (RM8) sehala. Kalau guna Yikatong Transportation Card, dapt diskaun 50%. Maka kami naik bas je lah.

Oh, lupa terangkan pasal Yikatong card ni. Dia ala2 rapid kl card. Boleh guna utk subway, bas, teksi (tapi tak pernah cubalah guna kat teksi). Deposit kad 20 yuen, top up at least 20 yuen. Kalau pulangkan balik, dptlah 20 yuen tu. Senang guna kad ni, lagi2 kalau kita memang nak gunakan pengangkutan awam. Boleh beli kat mana2 stesen, tapi utk pulangkan kad tu, ada beberapa stesen je.

Ok, naik bas lebih kurang sejam (ada wifi, wuhuuu), sampailah kat Badaling. Tiket masuk 30 yuen. Kitorang nak beli cable car, 100 yuen (return), 80 yuen (one way), tapi terbeli sliding car (return). Haha. Dah lah gigih ke stesen cable car (dlm 1.8km mengahmengah) dari stesen bas, sampai2 kat situ, diorang kata salah tiket. T_T


Encik dan puan kucing comel.

Nak tak nak, belilah tiket cable car one way, 100 yuen (140 yuen return). Dengan harapan, nanti nak turun ada sliding car. Naiklah cable car, sampai kat atas. Mak aihhh. Ramainya org. Bergambarlah seratus dua. Bukan selalu ke sini. Amik port yang ala2 nampak mendaki sikit. Konon2 gigih mendaki lah. Minum kopi sedas, turunlah ke bawah. Tiba2 nampak stesen sliding car. Yeayyyy. Boleh turun guna sliding car. Jerit2 cam kat funfair. Girang. Sampai kat stesen bawah, ada bear farm. Banyak beruang. Ada tiga empat kandang. Gebu2. Bila fikirkan diri sendiri pun kadang2 cam beruang, risau plak tetiba ada org kerumun sambil jerit, tolonggg tolonggg, beruang terlepas. Human bear!!! Yelp yelp yelp!!!


Selesai di sini, naik bas balik, ke area Niujie Mosque sekali lagi. Makan! Kali ni makan nasi pula. Banyak tenaga dihabiskan tadi mendaki tembok besar (kononlah). Lepas makan, kami terus ke Olympic Beijing Stadium, Bird Nest tu. Disebabkan takde dalam plan asal, maka terpaksalah kitorang lukis pic stadium, minta tlg org translatekan. Tadaaa!!! Sama kan lukisan tu.


Cantik dan luas area kat sini. Ada Aquatic stadium yang tukar2 warna tu. Ada menara obor. Ramai juga datang ke dataran ni. Menarik. Banyak tempat untuk ambil gambar yang menarik. waktu malam lebih menarik sebab banyak persembahan cahaya. Warna warni adilfitri tajuknya. 


Untuk pulang ke Chongwenmen, kami menggunakan subway. Berjalan sampai ke stesen Olympic Green (oh, ada satu restoran halal kat stesen ni). Tapi kami berhenti di Dongdan (satu stesen sebelum Chongwenmen), sebab nak pulangkan balik kad Yikatong. Ini antara senarai stesen yang boleh pulangkan kad. Dapatlah kami lebih kurang 120 yuen. Yeayyy. Boleh lepas seround lunch. Mee tarik empat boss!!!!! 


Oh, ini stesen2 di mana anda boleh pulangkan kad Yikatong tu.



Compact Iti Day 2

Badaling Great Wall - Niujie Mosque - Olympic Beijing Village

mood:~langkah paling banyak berjaya direkod, 22500 steps, kuwusssss~

No comments: