Monday, April 3, 2017

Day 3, 4 - Beijing Shanghai March 2017

Eh. Dah hari ketiga. Hari ni akan ke Shanghai. Moh kita naik bullet train. Dari Beijing ke Shanghai, ia mengambil masa 5 jam (4jam55minit). Train kami jam 9am. Kami naik train G1. Ada beberapa jenis bullet train. Ada yang lama sikit, mungkin banyak hentian. Kami pilih G1 sebab waktu sampai di Shanghai nanti jam 1pm. So, ok lah. Tak lah terlampau lewat. Info tentang train ke Shanghai ni dapat dari tincowashere. Jenguk2 lah blog dia untuk info lebih lanjut.



pic credit to seat61

Malam sebelumnya da charge phone, powerbank, tab siap2. Konon2 nak tgk movie / drama series yang telah di download. Taklah bosan sangat nanti. Tapi! Pendrive tertinggal kat apartment. Huwaaaaa. Hilang mood sekejap. Takpe2, terus baca ebook. Haaaa. Abis satu novel. Best juga eh novel Mindy Kaling. Kelakar. 

Ok, kami ke Beijing South Railway Station. Kat Beijing ada banyak train station. Besar2, mcm kl sentral tu. Eh, besar lagi rasanya. Jadi, hati2 lah bila nak naik train, tentukan kat mana station nya. Sampai ke South Beijing Railway Station, terus g kaunter tiket, nak dapatkan tiket bullet train. Kami beli siap2 online di website China Highlights Train Ticket Service, takut tiket habis. Sampai2, haaaa. Kemain ramai beratur. Jadinya datang awal sikit ye. 2 jam sebelum seeloknya.



pic credit to chinatravelgo

Sampai di Shanghai Hangqiao Station, naik teksi ke Vatica Shanghai International. Hotel yang kami pilih ni agak terpencil. Sayu2 je kawasannya. Tapi dekat dengan Disneyland,  Pudong Airport. Masa sampai, seram2 gak lah, why so isolated. Tapi, ok lah. Memang tujuan utama ke Shanghai sebab nak ke Disneyland.

Check in, rehat2, then zasst cari makan. Guna apps, jumpa satu restoran halal, cari2 restoran dah kena roboh. Nak g makan, restoran roboh! Haha. So, teruskan perjalanan ke The Bund. Kat situ ada Shanghai Tower. Timing just nice. Sebab area The Bund cantik waktu malam2. Dah puas snap2, balik hotel.


Haaa, gitu bangunan pencakar langit. Nasib baik tak pergi belah sana. Camna nak ambil gambar permandangan camni kalau dah ada bawah menara2 tu. 


Belah kiri Pearl Tower, Belah kanan ada Shanghai Tower. Hajat di hati nak naik tower, tapi apakan daya kita hanya mampu merancang namun tetiba bajet tiada pula. Sejuk weh. Angin menderu2. Dah puas bergambar, dinner, ayuh pulang. 


Yeayyy. Disneyland time. Tapi tiba2 kaki buat hal plak. Gout gout gout. Dah terhencot2. Mengah juga lah terhencot2 kat Disneyland. Kemain besar tempat tu nak jalan. Tapi redah je. Dapat main game Tron. Haaaa, jadi mat rempit kejap. Best woooooo. Hujan renyai2 masa kami di Disneyland. Lencun juga lah. Tapi best gak pergi Disneyland time hujan, tak ramai orang sangat. Nak beratur tak lama. Paling lama pun 10 minit. Cuma tak dapat tgk perarakan depan main castle. Yelah hujan renyai2, kang mahu tergelincir snow white, camna?



Dapat sampai kat sini akhirnya. Alhamdulillah. Dah cukup lah jalan2 tahun ni. 



Ada kisahnya kenapa ambill gambar camni. Masa tengah beratur nak masuk ke rumah Fairytales, ada kakak gebu depan kitorang, ambil pic camni. Tapi dia lagi seksi lah, hujan2 sejuk2 pakai hot pants. Nampaklah dia duk edit pic dia dat phone. Haaa, camnilah pose dia. Maka marilah kita tiru pose kakak gebu itu. 


Agak2 dalam jam 6.30pm camtu, beransur pulang. Tapi sempat naik PeterPan ride. Haaaa, jerit2 mengalahkan budak2. Gerak pulang ke hotel, nak pulang ke KL pula. Usai check-out, minta tolong receptionist panggilkan teksi nak ke Pudong Airport. Ada balance duit bayar hotel haritu, dalam 44 yuen. Sekali dia pulangkan, haaa 400++ yuen. Taktau camna dia kira, penginapan dua malam, dua bilik cuma 380 yuen, dalam RM 250 (sepatutnya 756). Yaeyy ada duit lebih sikit. Bolehlah makan2 di airport. 

Alhamdulillah, sampai ke Kuala Lumpur dengan selamat. Trip KUL-PEK-PVG-KUL berjaya dilaksanakan. Tq travelmates yang saling memahami. Nanti kita plan ke tempat lain lagi ye. Tapi mari kita kumpu duit dulu!!!!!


Tq travelmates ^_^

Antara tanggapan awal yang agak merisaukan sebelum ke Beijing dan Shanghai adalah tentang isu kebersihan. Tapi berdasarkan pengalaman beberapa hari di sana, tiada masalah tentang kebersihan. Keselamatan pun ok. Tiada rasa nervous, takut bila kat sana. Cuma kekangan bahasa sangat ketara. Mungkin kalau download offline dictionary akan membantu. Kadang2 nampak mereka seperti agak kurang ajar, taknak membantu, baru cakap 'excuse me' dah geleng2 lari dari kita. Tapi rasanya itu semua disebabkan masalah kekangan bahasa. Bila diorang faham apa yang kita cuba sampaikan, mereka akan bantu sebaiknya. 

Sistem pengangkutan awam sangat efisien, terutamanya subway. Kalau nak travel menggunakan subway memang tiada masalah. Cuma kalau nak naik teksi tu hati2 sikit. Iyalah, masalah teksi dan pelancong bukan sahaja di China, dimana2 pun sama. 

Compact Iti - Day 3, 4

Beijing - Shanghai - The Bund - Disneyland - Kuala Lumpur

mood:~ok, done...~

No comments: