Monday, October 10, 2011

QR Code – apakebendakahitu?

pernah perasan tak image camni… sambil2 jalan kat klcc ke, sebelah uniqlo… tetiba nampak menatang nih…

QRcode uniqlo

then, dia suh scan image nih… huhh, gmana nak wat… apakah perbuatan ini??? dan yang paling penting, image apakah ini? *psss, memula ai ingat, menda2 nih utk iPhone user je… haks…

ok, this is what we called QR code – Quick Response code… sila click en Wikipedia – QR code… so, dgn QR code, kita hanya perlu scan image, automatically, ur browser will browse site yang sepatutnya… contohnya…

“eh, santek la baju kat uniqlo nih… apa nama website nye eh? alaa, malas lah nak taip… leh tak kalo tak nak taip web address…”

haaa, boleh ye kawan2… scan je QR code uniqlo… terus je browser kita akan nyossss ke site uniqlo… mudah kan… di Korea, diorang da guna QR code ni utk online shopping… mudah kan…

“eh, camna nak scan QR code??? alaaa, malas lah bawak scanner yang besar2 tu, pastu nak scan plak QR code nih…”

eh, tak payah ye nak  g tekap scanner tu kat QR code… kita leh guna telefon pintar kita… BB pun bleh ye… tapi, kena download software nya… free je… g kat AppWorld, then lorong haji taib taip je QR code scanner… tada… I guna Jared nye… mudah… cer cuba…

“leh tak ai nak generate QR code utk belog saya??? ai nak promotekan QR code tu kat FB ai… baru nampak canggih…”

boleh ye kawan2… g je website QR Code Generator… ada manyak… ko gugel je… kali ni, ai guna yang ini…

 QRcode tutorial

http://qrcode.kaywa.com/

haa, uolss letakkan je lah url belog uols kat situ… tadaaaa… terus dia generate… pastu, leh guna QR code tu, utk promote or link to ur blog… cool isnt…? cer cuba… cerrr…

haaa, ni utk belog ai…

QRcode-tujuhhariseminggu

~QR code – tujuhhariseminggu~

boleh lah kita letakkan QR code ni kat FB kita ke… kat twitter kita ke… so, kan ke mudah utk rakan2 pembaca mengakses belog kita… benar ke idak???

camna ai tahu pasal menda nih??? haaaa… td dengar segmen Azli On Air kat Bernama Radio 24 di frekuensi 93.90… segmen ni setiap pagi weekdays, jam 7.30-8am… bagus weh segmen nih… banyak menda2 baru kita belajar… sambil2 jem di kala pagi… cuba dengar… haaa, tahukan anda bahawa kita boleh gunakan telefon pintar kita utk jadi mesin swap credit card???? haaaa… menarik kan…

mood:~wahh, pagi2 da wat tutorial~

No comments: