Wednesday, March 17, 2010

Tutorial Meletakkan ShoutMix di Blog Anda...

Wah, 1st time wat tutorial di blog ini. Walaupun, menda ni ramai da tau nak wat, tapi demi menyahut soalan daripada ayue yang telah menjerit di ShoutMix ku, ku gagahkan diri utk membuat tutorial ini <--- wah, tutorial yang lecturer suh anta tak nak siapkan, tutorial ni plak yg dibuatnye...

Eh, ShoutMix tu apa???? Jeritan Bercampur!!!!! Haaa, ShoutMix adalah satu perisian yang membolehkan kita menjerit pada kotak yang disediakan. Ia boleh digunakan sebagai medium komunikasi antara pemilik blog dan pelawat blog. Juga boleh dijadikan tempat meluahkan perasaan yang terpendam di blog org lain... :)

Soalan cik ayue: ak nk tnye ckit cm mne ko bt shoutmix???

Jawapan Inchek Ally: cenggini caranya...

Langkah 1: Silalah ke laman web http://www.shoutmix.com/main/index.php ini...

Haaa, klik jangan tak klik... Ewaahhh...

Langkah 2: Silalah mengisi butiran yang diperlukan oleh laman sesawang itu, antaranya ialah shoutbox id, password, nama dan e mail. Owh, perlukan meletakkan hobi dan minuman feveret??? Boleh... Tapi, tak siaplak ShoutMix nih...

Isi, sila isi dengan jujur dan tomakninah yer...


Langkah 3: Tadaaaa... Cik Ayue, anda sudah ada ShoutMix anda sendiri... Di sebelah kanan anda adalah paparan ShoutMix anda. Camnalah ghupanya bila diletakkan di dalam blog anda. Sebelum itu, silalah masukkan password yg anda cipta td di bulatan bawah. Kendian, sila lah copy code utk ShoutMix anda. Camna nak copy, sonang je. G je kat bulatan atas tuh, kemudian right click > copy. Sonang kan???

Kalo nak lebih kepastian tentang code tuh, silalah paste di Notepad ke, Word ke... Iye... Faham ke idak????

Langkah 4: Inilah masanya, nak letakkan code itu ke dalam blog kita. Yaaa, sila ke window Layout then click Add a Gadget. Haaa, kat ne nak cari butang Layout tu. Setiap kali kte log ini ke blog kita, kita akan secara automatik berada di page Dashboard dan carilah ikon Layout itu ye <---sila sebut "layout" ye bukan "layuut"...

Klik lah serentak kalo berani... :p

Langkah 5: Haaa, akan terpop up lah window Add a Gadget. Kemudian klik la pada HTML?JavaScript. Kat sini lah kita akan paste code ShoutMix kita ye cik ayue wewwiiiittt...

Sila klik gambo tambah tuh, janganlah di klik pada bulatan itu..

Langkah 6: Tadaaa, sila lah paste kan code yg telah di copy dr laman ShoutMix td. Mudah kan...


Haaa, then click lah Save... Kendian View Blog... Tadaaaa... Anda, cik ayue sudah ada ShoutMix... Selamat mencuba... :)

Mood:~cam cerita tv pendidikan plak rasanya...~

3 comments:

Pinky Angel said...

wahhh.. bertutorial la pulak..
tutorial nak ber aerobik ada? hehehe

my name is... said...

waaa...semangat!!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

bagus2 ! utk newbie :)