Sunday, February 20, 2011

trip ke Bandung–pre2

eh, sebelum apa2… trip ke Bandung nih belum berlangsung lg… hehhehee… sebab tu ai letak pre kat title tu… kira, apa yg ada kat dalam post pre nih, suma info yg dpt masa survey2 utk ke bandung…

jadi… ari tu da set nak terjah jalan dago… then dapat plak book kat dago guest house… eh, FaraNadz pun g bandung rabu nih… bleh lah jumpa di sana… so, bila baca2 blog pasal trip ke Bandung, ramai yg timbulkan isu pasal teksi…

3) teksi

Blue_Bird_Taxi_small

teksi burung biru???

ramai yang berpesan, kalau nak naik teksi… paksa diorang guna meter… paksa dan paksa… sebabnya ramai yang dah terkono… cuba bayangkan… bila naik teksi bermeter, tambang sebenar lebey kurang Rp 25,000… tapi, ada yang terkena sampai Rp 125,000… haaa, berapa kali ganda itu… so, silalah naik teksi yang menggunakan meter… teksi bluebird ke vios ke… pak supir… guna meter yaaaaa…

4) tukar duit… jutawan…

juta rupiah

kami jutawan

yea… kita kena cari pengurup wang yang berlesen serta menawarkan kadar tukaran yang lumayan… my fren da g tukar kat midval… RM 345 = Rp 1,000,000… ai tak tukar lg nih… jumpa kat subang dia letak RM 347… aloo, mahal la plak… x pe… berdasarkan khabar angin, di area2 mydin jalan TAR, boleh dpt lagi best… so, nak ke sana la… kalo jumpa nanti, ai bgtau yer…

oooo, ada baca gak, lebih baik gunakan credit card jika boleh… lebih2 lg kalo shopping klat FO, mesti guna credit card… sebabnya, kadar tukaran lebih best, sebab tak yah lalu money changer… kira x de org tgh… dpt info dr Hazmin… swap swap sehingga nanges melihat bil… hahahhaa…

tapi kan… bila matawang cam banyak2 kosong nih.. nebes gak salah convert… takpun, cam besar je nilainye… bayangkan kalau nak g toilet pun 500… cam mahal je bunyi nyer… kan kan kan… <--- x de ape yg setuju… ai sorang je yang rasa camtu….

update: tukarlah wang anda di pengurup www.thebestrate.com, berdekatan starbuck – Nando’s… di Sungei Wang…

5) sehelai sepinggang???

beg kosong

spenda pun x leh bw ke???

gila ah, tips tunggang langgang… kejap pasal hotel, kejap pasal duit… tetiba pasal baju2 plak… lantaklah yer… layan kan je… kenapa kena sehelai sepinggang? sebab, dikatakan bahawa sesi check beg di Bandung airport adalah secara manual… jadi, kalo bw beg berbondong2, pasti mengambil masa yang lama utk selesai pemeriksaan… satu lagi, kalau bw hand luggage je, x yah la nak pose2 tunggu beg berjalan2 manja di atas conveyer belt… touch je Bandung, lari2 anak, terus ke pak imigresen… terus check2 luggage… jalan…

tapi, seperti lumrah alam… ai memang sejenis yang bukan boleh tak membawa pakaian kalo ke mana2… kalo nak tdo umah member dua hari pun beg kiri kanan…ini kan nak ke obersea lama2… cehh, cam lama je… tgk la camna, kurangkan lah sket barang2 kot… ntah le…

mood:~x sempat nak search pasal makanan… pas ni yer…~

2 comments:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

Ngaaa, terhingin juge pergi ^^

cik fara @ fanadz said...

yeah~jumpe disana ye~ lolly, jom2. masuk beg.hihi.